bajnokok ligája

2018.05.25. 13:25

A Liverpool törheti meg a Real uralmát

Sorozatban harmadszor, az elmúlt öt évben negyedszer nyerheti meg a labdarúgó Bajnokok Ligáját a Real Madrid, amely szombaton a kijevi döntőben az FC Liverpoollal találkozik.

(COMBO) This combination of pictures created on May 23, 2018 shows Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) during an UEFA Champions League football match on May 1, 2018 in Madrid, and Liverpool's Egyptian midfielder Mohamed Salah during an English Premier League match in Liverpool on December 26, 2017. Real Madrid CF and Liverpool FC will play the UEFA Champions League final football match in Kiev on May 26, 2018. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS AND Paul ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /

Fotó: AFP

A spanyol csapat 13., angol riválisa hatodik BL-serlegére hajt az Olimpiai Stadionban. Ha a címvédő Real nyeri a trófeát, az első csapat lesz, amely két alkalommal is legalább háromszor nyer egymás után: a madridiak 1956 és 1960 között sorozatban ötször diadalmaskodtak. A triplázás még két együttesnek sikerült, az Ajax Amsterdamnak (1971-73) és a Bayern Münchennek (1974-76).

A madridiak szakvezetője, Zinedine Zidane is páratlan bravúrra készül,

ő lehet az első, aki vezetőedzőként egymás után háromszor megnyeri a legrangosabb európai kupasorozatot

- tenné mindezt ráadásul első három szezonjában.

„Olyan csapat lesz az ellenfelünk a fináléban, amely az utolsó pillanatig küzdeni fog. Nemcsak fizikálisan erős, hanem technikailag is rendkívül képzett labdarúgókkal találkozunk, akik villámgyorsak. Óvatosnak kell lennünk” – fogalmazott a francia vezetőedző a találkozó előtt.

„Már most történelmet írtunk. Azért jöttem ehhez a csapathoz, hogy trófeákat nyerjek, de soha nem gondoltam, hogy ennyi döntőt fogok játszani”

- mondta a Real Madrid walesi szélsője, Gareth Bale, aki az első két fináléján kezdő volt, tavaly pedig csereként kapott szerepet a BL-döntőben.

„Az idáig vezető úton kiütöttük a Paris Saint-Germaint, a Juventust és a Bayern Münchent, amelyek mind a sorozat favoritjai közé tartoztak. Nehéz döntőre számítok, de ezek a sikerek mentálisan nagyon megerősítettek minket” – tette hozzá Sergio Ramos, a Real Madrid csapatkapitánya.

A királyi gárda ezúttal is bízhat Cristiano Ronaldo gólérzékenységében: az ötszörös aranylabdás, ötödik BL-elsőségére készülő portugál sztár

legutóbbi 17 BL-találkozóján 25 gólt szerzett,

a mostani sorozatban 15 találattal vezeti a góllövőlistát. Ha a spanyol csapat megnyeri a trófeát, Ronaldo lesz az ötödik játékos, aki ötször gyűjti be a BL- (korábbi nevén BEK-) serleget: korábban ez az ugyancsak Real-játékos Paco Gentónak, Alfredo Di Stéfanónak és José María Zárragának, valamint az AC Milan élő legendájának, Paolo Maldininek sikerült.

A BL-döntőbe 11 év után visszatérő Liverpool szurkolói abban reménykedhetnek, hogy az egyiptomi Mohamed Szalah jó formája még ezen a mérkőzésen is kitart: a tavaly nyáron az AS Romától szerződtetett támadó az európai porondon idáig tíz gólt szerzett, az angol bajnokságban pedig 32 találattal lett gólkirály.

„Mindenki rendkívül magabiztos, ezért szerzünk ilyen sok gólt” – jelentette ki Szalah azzal kapcsolatban, hogy a Liverpool 46 gólt szerzett a BL mostani szezonjában. Hozzátette, az álma vált valóra azzal, hogy pályára léphet a döntőben.

„Nagyon tapasztalt csapattal találkozunk a fináléban, de nekünk nem szabad a múltra gondolnunk, arra, hogy hányszor nyerték meg a sorozatot. A pályán kétszer tizenegy játékos fog küzdeni egymással. Tudjuk, milyen taktikával kell játszanunk, nagyszerű edzőnk van, aki remekül felkészített bennünket.

Barátok vagyunk a pályán kívül is, ez pedig sokszor átsegített minket a nehéz helyzeteken”

- nyilatkozta a 25 éves egyiptomi játékos, akinek egyik gyerekkori példaképe az ellenfél padján ülő Zinedine Zidane.

A Szalahhoz hasonlóan 10 BL-gólnál tartó brazil csatár, Roberto Firmino is azt emelte ki, hogy Jürgen Klopp vezérletével nagyon szoros kötelék alakult ki a csapattagok között.

„Sokat tanultunk tőle, a játékunkon tökéletesen látszik, milyen munkát végeztünk, mennyire megváltoztatott bennünket” – mondta a Liverpool vezetőedzőjéről az UEFA honlapján Roberto Firmino.

A második BL-döntőjére készülő Klopp szerint a klub múltja nagy nyomást helyez csapatára, de nekik ezzel nem szabad foglalkozniuk, hiszen a Kijevig vezető úton már számos nagy meccsen vannak túl.

„Nyilvánvaló, hogy meg szeretnénk nyerni a trófeát. A saját utunkat járjuk” – tette hozzá a német szakember, aki 2013-ban a Borrusia Dortmund vezetőedzőjeként 2-1-re maradt alul a Bayern Münchennel szembeni BL-fináléban.

A két csapat örökmérlege enyhe Liverpool-fölényt mutat: eddigi öt találkozójukból hármat az angol együttes nyert, kettőt a spanyolok. Legutóbb 2014-ben, a csoportkörben találkoztak, akkor Madridban és Liverpoolban is a Real győzött: azokon a találkozókon Karim Benzema és Cristiano Ronaldo is két-két gólt szerzett.

A szombaton 20.45-kor kezdődő mérkőzés játékvezetője a tavalyi Konföderációs Kupa fináléján is közreműködő szerb Milorad Mazic lesz.

A várható kezdőcsapatok:

Real Madrid:

Navas – Marcelo, Ramos, Varane, Carvajal – Kroos, Casemiro, Isco, Modric – Ronaldo, Benzema

FC Liverpool:

Karius – Alexander-Arnold, van Dijk, Lovren, Robertson – Henderson, Milner, Wijnaldum – Mané, Firmino, Szalah

 

Borítókép: AFP PHOTO / Gabriel Bouys, Paul Ellis

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában