Visszaszámlálás

2023.03.14. 12:45

Világ körüli stafétát szerveztek 500 nappal a jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt

Budapesten ebből az alkalomból három evezősnyolcas vonult fel a Duna Országház előtti szakaszán, majd 2024 méteres futás következett, melyen nagykövetségek munkatársai, sportszövetségek képviselői, egyetemisták vettek részt a Francia Intézet elől rajtolva a budai felső rakparton.

Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakozó és Gulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt 500 nappal szervezett világ körüli staféta budapesti váltófutásán a Bem rakparton 2023. március 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Világ körüli stafétát szervezett kedden, 500 nappal a jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt a játékokat előkészítő bizottság, valamint - a nagykövetségek közreműködésével - a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium.

Budapesten ebből az alkalomból reggel három evezősnyolcas vonult fel a Duna Országház előtti szakaszán - egyetemistákkal, olimpikonokkal -, majd 2024 méteres futás következett, melyen nagykövetségek munkatársai, sportszövetségek képviselői, egyetemisták vettek részt a Francia Intézet elől rajtolva a budai felső rakparton. A mezőnyben ott volt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, illetve Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora is.

A stafétába 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló kapcsolódott, kapcsolódik be a nap során. A szervezők szándéka szerint ezzel kezdődött meg a "végső visszaszámlálás" az ötkarikás játékokra. A staféta Óceániából indulva egy nap alatt körbejárja a világot, Magyarország virtuálisan Litvániát váltotta 9 órakor, majd 10-kor Málta következett a sorban.

Az esemény apropóján a Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatón Julie Thisse, a budapesti francia nagykövetség első titkára arról beszélt, hogy a sportdiplomácia Franciaország számára kiemeleten fontos, "különösen most, hogy közeledik a párizsi olimpia". Hozzátette: a jövő évi olimpián és paralimpián 13 millió helyszíni szurkolóra számítanak, és úgy kalkulálnak, hogy négymilliárd tévénéző követi majd az eseményeket.

A jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt 500 nappal szervezett világ körüli staféta budapesti váltófutásának résztvevői a Bem rakparton 2023. március 14-én
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

"Az olimpia nemcsak sport-, hanem kulturális esemény is lesz, elég csak arra gondolni, hogy a megnyitóra nem stadionban, hanem a Szajnán kerül majd sor. Ezzel az a cél, hogy közelebb hozzuk a sportot az emberekhez" - folytatta.

Gyulay Zsolt kiemelte, nagyon komolyan veszik a felkészülést és az olimpia jelentette kihívást.

Nagy örömmel tölt el, hogy száz év elteltével ismét Párizsban lesz az olimpia, és örülünk annak is, hogy visszatér Európába, ez számunkra nagyon fontos

 - mondta a MOB-elnök, majd megemlítette, hogy delegációval már többször jártak Párizsban és tapasztalataik szerint jól haladnak az előkészületek.

Kiemelte, hogy szeretnék, ha legalább akkora lenne a magyar csapat a párizsi olimpián, mint az előzőn volt. Emlékeztetett rá, hogy a MOB feladata olyan környezetet teremteni, melyben a sportolóknak csak a felkészülésre kell figyelniük.

A sajtóeseményen - melyen öt versenyző, Gulyás Michelle öttusázó, Kapás Boglárka és Telegdy Ádám úszó, Venyercsán Bence gyalogló és Leimeter Dóra vízilabdázó beszélt a kvótaszerzési lehetőségekről, esélyekről - együttműködési szerződést írt alá a Magyar Evezős Szövetség és az ELTE, a megállapodást Borhy László és Cseh Ottó, a MESZ elnöke szentesítette. Az ELTE rektora elmondta, hogy az egyetem új profilt épít fel a vízisportok területén, ebben segít az evezős szövetség eszközök, létesítmények biztosításával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában