NBA

2022.08.12. 09:33

Visszavonultatták Bill Russell mezszámát

A bostoni legenda, a 11-szeres bajnok kosárlabdázó két héttel ezelőtt hunyt el.

Bill Russell.

Fotó: Bryan R. Smith/AFP

Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) a jövőben már senkinek nem adják oda a két héttel ezelőtt elhunyt bostoni legenda, a 11-szeres bajnok Bill Russell 6-os mezszámát.

Adam Silver, az NBA első számú vezetője a liga csütörtöki közleményében kifejtette: Russell páratlan sikereket ért az a sportágban, polgárjogi aktivistaként pedig úttörő szerepet vállalt, ezzel kiérdemelte, hogy iránta érzett tiszteletüket egyedülálló módon fejezzék ki. Az NBA 1946 óta íródó történetében először fordul elő, hogy nem egy klubban, hanem az egész mezőnyben visszavonultatnak egy mezszámot.

Azzal, hogy minden csapat véglegesen visszavonja a hatos mezszámot, elismerik Bill páratlan karrierjét

– mondta Silver. Azok a játékosok, akik jelenleg is 6-os mezben szerepelnek – többek között a Los Angeles Lakersben LeBron James –, azok továbbra is viselhetik.

Az olimpiai bajnok Russell egész pályafutását a Boston Celticsben töltötte, 13 idényéből 11-szer ünnepelhetett bajnoki címet – ami máig egyedülálló az NBA történetében –, ebből nyolcszor megszakítás nélkül.

Ötször választották a liga legértékesebb játékosának, az All Star-gálán 12-szer szerepelt. A 208 centis center pályafutása során meccsenként 15,1 pontot és 22,5 lepattanót szerzett, játékosként 1975-ben, edzőként pedig 2021-ben választották a Hírességek Csarnokába. A Boston Celtics már a 88 évesen elhunyt legenda halálakor visszavonultatta a 6-os mezszámát.

Borítóképünkön Bill Russell. Fotó: Bryan R. Smith/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában