Tour de France

2022.07.08. 20:05

Pogacar újra nyert a La Planche des Belles Filles-en

Az összetettben éllovas Tadej Pogacar megnyerte az idei első hegyi befutót a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, így egymást követő két etapot zárt elsőként.

Pénteken a Tomblaine-ből indult 176,5 kilométeres táv során két harmadik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, a végén első kategóriás hegyi befutóval a La Planche des Belles Filles-en. Itt dőlt el két éve a francia körverseny, akkor az utolsó előtti etapon, az időfutamon Pogacar mutatott be hatalmas fordítást éllovas honfitársa, Primoz Roglic ellen. Az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó szlovén klasszis ezúttal sárga trikósként várta az etapot.

Nehezen alakult ki a szökés, végül mintegy 50 kilométer után tízen tudtak eltekerni, a záró emelkedőhöz közeledve négyen voltak elöl másfél perc előnnyel. A májusi Giro d'Italián az Etnán hegyi befutót nyerő német Lennard Kämna volt a legerősebb a szökésből, a hét kilométer hosszú, 8,7 százalékos átlagmeredekségű emelkedő jelentős részét egyedül tekerte végig. Hátul a hegyig az Ineos Grenadiers üldözött, az emelkedőn pedig Pogacar csapata, az UAE kezdett rombolásba, az esélyesek közül elsőként az orosz Alekszandr Vlaszov szakadt le.

Az 1140 méteren fekvő cél előtti utolsó kilométeren helyenként 24 százalékos volt a meredekség, a murvás úton Pogacar támadása amortizálta néhány fősre az esélyesek csoportját, majd a dán Jonas Vingegaard indult meg, és 80 méterrel a cél előtt utolérte Kämnát. Egyedül Pogacar tudott vele tartani, a szlovén az utolsó métereken elé is került. Így a csütörtöki szakaszsikerével a sárga trikót átvevő Pogacar ezúttal növelte előnyét összetettben – egyedül Vingagaard áll hozzá képest egy percen belül –, és ismét győzött két évvel ezelőtti emlékezetes diadala helyszínén.

Roglic 12, a 2018-as győztes brit Geraint Thomas pedig 14 másodpercet kapott Pogacartól, Kämna végül negyedikként gurult át a célvonalon.

Az utolsó méterek meredekségét mutatja, hogy a lemaradó versenyzők közül néhányan a kerékpárjukat tolva fejezték be a szakaszt.

Eredmények:

7. szakasz, Tomblaine-La Planche des Belles Filles, 176,5 km, hegyi befutó:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:58:40 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 12 másodperc hátrány
4. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 14 mp h.
5. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:

1. Pogacar 24:43:14 óra
2. Vingegaard 35 másodperc hátrány
3. Thomas 1:10 perc hátrány

Szombaton a Dole és Lausanne közötti 186,5 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére. A kerékpárosok összesen 3328 kilométert tekernek, amíg július 24-én célba érnek Párizsban a Champs-Élysées-n.

Borítókép: A belga Wout Van Aert a legjobb sprintert megillető zöld mezben, az összetettben vezető, sárga mezes szlovén Tadej Pogacar és a legjobb fiatal versenyző fehér mezét viselő brit Thomas Pidcock (b-j) rajthoz áll a 109. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny 7.,  Tomblaine és La Planche des Belles Filles közötti 176,5 kilométeres szakaszán 2022. július 8-án. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában