pszichikai okból

2022.05.03. 10:09

Felemelnék az alsó korhatárt a műkorcsolyázóknál

Még a 2026-os téli olimpia előtt 15-ről 17 évre módosítanák a korhatárt, annak érdekében, hogy segítsenek a fiatal sportolóknak megküzdeni a versenysport fizikai és pszichikai kihívásaival.

 A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) azt tervezi, hogy két évvel felemeli az alsó korhatárt a felnőtt műkorcsolyázók versenyeire.

Az ISU előterjesztése szerint még a 2026-os téli olimpia előtt 15-ről 17 évre módosítanák a korhatárt, annak érdekében, hogy segítsenek a fiatal sportolóknak megküzdeni a versenysport fizikai és pszichikai kihívásaival. A változtatást fokozatosan, három év alatt hajtanák végre. A javaslatról a szövetség júniusi, 58. kongresszusán születhet döntés.

A korai versenyeztetésnél fennáll a veszélye, hogy olyan terhelésnek és kockázatnak tesszük ki a fiatal sportolókat, ami még nem megfelelő a koruknak. Nem csupán fizikai, hanem a gyermekek pszichés és társadalmi fejlődésére is rossz hatással lehet mindez - indokolta előterjesztését az ISU orvosi bizottsága.

A korhatár emelése az idei pekingi olimpia után merült fel komolyabban, miután a női verseny toronymagas esélyese, a 15 éves orosz Kamila Valijeva csak a negyedik helyen végzett. Az Európa-bajnok tehetséget látványosan megviselte, hogy a játékok közben derült ki, egy decemberi ellenőrzés során tiltott szert találtak a mintájában. Azonnali felfüggesztése és ideiglenes eltiltása az olimpiai részvételtől többek között azért sem valósult meg, mert kiskorúsága miatt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe szerint védett személynek minősül, és diszkvalifikálását a CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság sem támogatta. Valijeva Pekingben a csapatversenyben aranyérmet nyert az orosz válogatottal.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) áprilisban azt ajánlotta a sportági világszövetségeknek, hogy szabjanak meg alsó korhatárt versenyzőik számára a nemzetközi viadalokon való indulás feltételeként.

Forrás: MTI

Borítókép: A 15 éves orosz Kamila Valijeva a rövidprogramját mutatja be a nők versenyében a műkorcsolya Grand Prix-sorozat szocsi versenyén 2021. november 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában