Téli olimpia

2022.02.16. 13:17

Jászapáti Petra elődöntős lett, de kizárták

A vegyesváltóval bronzérmes Jászapáti Petra bejutott az elődöntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 1500 méteres számában a pekingi téli olimpián, ott azonban szabálytalan előzés miatt kizárták, ahogy Kónya Zsófiát is a szerdai negyeddöntőben.

A 36 indulót hat futamba sorolták, mindegyikből az első három, valamint a három leggyorsabb negyedik lépett a következő körbe. A főbíró Pádár Beáta volt, aki eddig koronavírus-fertőzése miatt nem dolgozhatott a játékokon.

Az 500 méteren hetedik és 1000-en nyolcadik Jászapáti az első csoportban futott a hazai közönség előtt szereplő, a vegyesváltóval aranyérmes, a női váltóval pedig bronzérmes Csang Jü-tinggel, az 1000 méteren és a női stafétával egyaránt második, világcsúcstartó dél-koreai Csoj Min Dzsonggal, a női váltóval aranyérmes holland Rianne de Vries-zel, valamint az olasz Arianna Sighellel és a váltóval világbajnoki ezüstérmes francia Gwendoline Daudet-val.

Így aztán a papírforma alapján nagyon nehéznek ígérkezett a továbbjutás kiharcolása, viszont a szegedi versenyző erre rácáfolt. Jászapáti eleinte a mezőny végén korcsolyázott, majd egy ritmusváltással egy kör alatt az élre állt, a hajrában pedig csak Csoj tudta megelőzni.

Az elődöntőben az 500 méteren hetedik és 1000-en nyolcadik Jászapáti a Pekingben már két aranyat (1000 méter, női váltó) begyűjtött holland Suzanne Schultinggal, az 1000-en bronzérmes belga Hanne Desmet-vel, az olasz Cynthia Mascittóval, az 1000-en negyedik amerikai Kristen Santosszal, a cseh Michaela Hruzovával és a japán Kikucsi Szumirével futott.

A szegedi versenyző a táv elején a mezőny végére sorolt be, majd egy-egy előzéssel az ötödik pozícióba jött fel. Ám amikor gyorsult a tempó és ő maga is ritmust váltott, úgy előzött a harmadik helyre, hogy közben a kanyar előtt ütközött Santossal, és ezért - noha harmadiknak jött be - kizárták.

A címvédő dél-koreai Csoj Min Dzsong 2:16.831 perccel olimpiai csúcsot ért el a harmadik, utolsó elődöntőben.

A negyeddöntőben Kónya Zsófiát is kizárták. A pekingi női versenyen először van magyar főbíró Pádár Beáta személyében.

A férfi váltó - amely négy éve megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét - a B döntőben szerepel a hollandokkal és a japánokkal, így - ha nincs kizárás a fináléban - legfeljebb hatodik lehet.

Kónya Zsófia - akinek nem ez a táv az erőssége - összekerült az 1000 méteren negyedik amerikai Kristen Santosszal, a női váltóval első, a vegyessel negyedik, 1000 méteren pedig ötödik holland Xandra Velzeboerral, a japán Kikucsi Szumirével, a női stafétával negyedik kanadai Danae Blais-zel és a kazah Olga Tyihonovával. A szintén szegedi gyorskorcsolyázó gyorsan feljött a második helyre, ám fokozatosan csúszott vissza, volt utolsó is, végül pedig egy kicsúszás miatt ötödik lett, így búcsúzott. Az egyik előzését szabálytalannak ítélték, így kizárták.

Nagyon nem éreztem jogosnak a kizárást, szerintem befértem. Igen, volt kontakt, de ettől még szerintem szabályos volt. Sajnálom, nem így akartam zárni a pekingi olimpiát

 - mondta az MTI-nek könnyes szemmel a 27 éves Kónya.

A férfi váltó - amely négy éve megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét - a B döntőbe szerepel a hollandokkal és a japánokkal, így - ha nincs kizárás a fináléban - legfeljebb hatodik lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában