tenisz

2021.09.12. 14:16

A 18 éves Raducanu lett a női bajnok az US Open-en

A 18 éves brit Emma Raducanu nyerte meg a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben két szettben legyőzte a kanadai Leylah Fernandezt.

Britain's Emma Raducanu celebrates with the trophy after winning the 2021 US Open Tennis tournament women's final match against Canada's Leylah Fernandez at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York, on September 11, 2021. (Photo by Kena Betancur / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kena Betancur

A megtippelhetetlen párosítású női döntőben

két meglepetésember csapott össze az Arthur Ashe Stadionban,

a US Open történetében legutóbb 1999-ben fordult elő – Serena Williams és Martina Hingis révén –, hogy két tinédzser vívja a finálét.

A kanadai születésű Raducanu első női játékosként jutott a selejtezőből indulva a végjátékba, a világranglista 150. helyezettje immár kilenc győzelemnél tartott a Billie Jean Nemzeti Tenisz Központban, és eddig szettet sem veszített a tornán, sőt még rövidítésre sem kényszerült. Brit részről legutóbb Virginia Wade ünnepelhetett nőként Grand Slam-címet, amikor 1977-ben Wimbledonban diadalmaskodott. Wade volt egyszersmind az előző brit női döntős New Yorkban, 53 évvel ezelőtt.

A 19 éves kanadai Fernandez – aki ecuadori és Fülöp-szigeteki felmenőkkel rendelkezik – 73. a WTA-rangsorban, de ő már megízlelhette a diadal ízét a profik között, márciusban ugyanis megnyerte a monterreyi versenyt. A formájáról sokat elárul, hogy New York-i menetelése során a címvédő Oszaka Naomi mellett a top 5-ös Arina Szabalenkát és Jelina Szvitolinát, valamint a háromszoros Grand Slam-tornagyőztes Angelique Kerbert is elbúcsúztatta. Ellene szólt ugyanakkor, hogy 12 óra 45 percet töltött eddig a pályán Flushing Meadowsban, öt órával többet, mint a második GS-én szereplő Raducanu.

A profik 1968-as beengedése óta szombaton vívták az első olyan GS-döntőt, amelyben két helyezetlen teniszező lépett pályára,

a győztes pedig 2004 – Marija Sarapova wimbledoni diadala – óta a legfiatalabb GS-bajnoknak mondhatta magát. A két trónkövetelő először csapott össze egymással a felnőtt mezőnyben, előzőleg a 2018-as wimbledoni bajnokság juniorversenyében Raducanu bizonyult jobbnak.

A döntő kiharcolásával Fernandez már biztosan az első 30-ba, Raducanu pedig a legjobb 40-be kerül majd hétfőtől.

A finálét a szeptember 11-i terrortámadások – amikor még egyik döntős sem élt – 20. évfordulóján tartott megemlékezés vezette fel.

Mindkét teniszező a tőle megszokott, szélvészgyors alapvonaljátékkal kezdett, majd a balkezes Fernandez egy tízperces gém végén elbukta az adogatását. Csakhamar viszont riválisa is így tett, küzdelmes labdamenetek következtek, mígnem a következő Raducanu-brék egy óra elteltével már a szettelőnyt jelentette.

A folytatásban az eddigi hat GS-versenyén legfeljebb a harmadik fordulóig jutott Fernandez harcolt ki rövid életű brékelőnyt, majd román-kínai származású ellenfele fordított, és 5:2-re meglépett. A kanadai adogatóként két meccslabdát hárított, majd Raducanu szervált a mérkőzésért, de közben egy esésnél lehorzsolta a térdét, és néhány perces ápolásra volt szüksége. Ez azonban nem zavarta meg, hozta az adogatását, így ő ünnepelhetett az 1 óra 51 perces döntő végén.

Emma Raducanu (brit)–Leylah Fernandez (kanadai) 6:4, 6:3

Raducanu szettveszteség nélkül nyerte meg a US Opent – erre legutóbb Serena Williams volt képes 2014-ben –, és pályafutása első trófeája mellé 2,5 millió dollárt (762 millió forint) kapott.

– Bár egyetlen szettet sem veszítettem, sok nehézséggel kellett szembenéznem minden mérkőzésemen, és fontosnak tartom, hogy ezeken túljutottam. Azt hiszem, amit nagyon jól csináltam ezen a tornán, az a nyomásgyakorlás volt azokban a pillanatokban, amikor nagyon kellett – nyilatkozta a győztes, akinek Erzsébet királynő is gratulált a közösségi oldalán.

Hozzátette, hihetetlenül nehéz, magas színvonalú mérkőzést játszottak, amely során mindig csak arra összpontosított, amit az adott pillanatban tennie kellett, és a nehéz helyzetekben ez is sokat segített neki. Mint mondta, mindig arról álmodozott, hogy Grand Slam-tornát nyer, és mivel most sikerült, ez egy valóra vált álom számára.

– Már Wimbledon is hihetetlen élmény volt, hiszen a negyedik fordulóba jutottam, és a második héten is pályára léphettem. Azt hittem, nagy eredményt értem el,

de továbbra is éhes voltam a sikerre.

Fogalmam sincs, mit fogok csinálni holnap, de valószínűleg csak megpróbálom felfogni, ami történt – fűzte hozzá.

Fernandez úgy fogalmazott, sajnos túlságosan sokat hibázott a kulcsfontosságú pillanatokban, és ellenfele kihasználta ezt.

– Remélem, egyszer újra itt lehetek a döntőben, és a megfelelő trófeával távozhatok – mondta a kanadai, aki második helyezettként is kapott egy kupát.

Az elmúlt tíz év döntői

2011: Stosur (ausztrál)–S. Williams (amerikai) 6:2, 6:3

2012: S. Williams–Azarenka (fehérorosz) 6:2, 2:6, 7:5

2013: S. Williams–Azarenka 7:5, 6:7 (6-8), 6:1

2014: S. Williams–Wozniacki (dán) 6:3, 6:3

2015: Pennetta (olasz)–Vinci (olasz) 7:6 (7-4), 6:2

2016: Kerber (német)–Ka. Pliskova (cseh) 6:3, 4:6, 6:4

2017: Stephens (amerikai)–Keys (amerikai) 6:3, 6:0

2018: Oszaka (japán)–S. Williams 6:2, 6:4

2019: Andreescu (kanadai)–S. Williams 6:3, 7:5

2020: Oszaka–Azarenka 1:6, 6:3, 6:3

2021: Raducanu (brit)–Fernandez (kanadai) 6:4, 6:3

Forrás: MTI

Borítókép: Emma Raducanu a 2021-es US Open trófeájával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában