Járvány

2021.07.16. 14:00

Beoltott NOB-tagok mégis átadhatnak érmeket

A tokiói olimpia eredményhirdetéseinél közreműködhetnek és érmeket adhatnak át azok a NOB-tagok, akiket teljes körűen beoltottak koronavírus ellen – írta az insidethegames.biz portál Thomas Bachra, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökére hivatkozva.

Bach még azelőtt beszélt erről a változásról, hogy csütörtökön találkozott Koike Juriko tokiói kormányzóval.

Korábban a NOB első embere még azt mondta, hogy elmaradnak az ötkarikás játékokon korábban megszokott medálátadási formaságok,

mert kijelölt sportdiplomaták helyett Tokióban a dobogósok maguk akasztják a nyakukba az érmet. Bach szerdai, tokiói videokonferenciáján hangoztatta: a személyes kontaktusok ily módon történő csökkentésével is gátat akarnak vetni a koronavírus terjedésének.

„Tálcán viszik oda a sportolóknak az érmeket, amelyeket ők maguk vesznek el onnan. Biztosítani kell, hogy aki az érmet a tálcára teszi, fertőtlenített kesztyűt használjon, és a sportoló biztos lehessen abban, hogy korábban senki sem nyúlt hozzá a medálhoz” – részletezte a NOB-elnök, akinek szavai szerint Tokióban „nem lesznek kézfogások, sem ölelkezések a díjátadó ünnepség alatt”.

A legújabb verzió értelmében azonban az oltásokat felvett NOB-tagok mégis szerepelhetnek medálátadóként az eredményhirdetésekkor.

A ceremóniáknál egy NOB-tag mellett a sportági világszövetségek képviselője is jelen lehet, de mindkettőjüknek kesztyűt kell viselniük, míg a sportolók az ünnepség teljes időtartama alatt a saját dobogós helyükön maradnak.

Bach a portál beszámolója szerint hozzáfűzte, hogy őt magát teljes körűen beoltották és naponta tesztelték, s a NOB tagságának és személyzetének csaknem száz százaléka szintén átesett a kettős vakcináción.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában