olimpiai lángváltó

2019.12.04. 11:50

A fukusimai sugárzás miatt aggódik a Greenpeace

A környezetvédelmi szervezet japán ügynöksége szerdán tette közzé méréseit, melyeket október 26-án végzett a 2011-es földrengésben és szökőárban megsérült atomreaktor közelében.

Innen indul majd útjára március 26-án a Görögországból Japánba érkező láng. Az adatok szerint bizonyos pontokon a radioaktivitás mértéke 71 mikrosieverte óránként, azaz

ha valaki két napnál többet tartózkodik ott, akkor már „megkapja” azt az éves mennyiséget, amelyet egy ember tolerálni képes (évente 2-3000 mikrosieverte).

A Greenpeace felhívta a figyelmet arra, hogy ez a mennyiség rövid idejű kitettség esetén nem életveszélyes, de hosszabb idejű ott tartózkodásnál már problémát okozhat.

A mérési adatok alapján a sugárzás mértéke 1775-ször nagyobb, mint a 2011 márciusában történt katasztrófát megelőzően.

A szervezet szerdán azt is jelezte, hogy elküldték az eredményeiket a környezetért felelős minisztériumhoz, ám nem kaptak választ.

 

A Reuters megkeresésére a minisztérium egyik képviselője elismerte, hogy már korábban felhívták a figyelmüket a problémára, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

együttműködnek a megfelelő szervezetekkel az ügyben és megtették a szükséges lépéseket a sugárzás mérséklésére.

A sugárzás miatt nem csupán a Greenpeace aggódik. A Koreai Köztársaság például szerdán bejelentette, hogy több élelmiszert, fűszert otthonról szállítanak majd Japánba olimpiai csapatuknak, illetve sugárzást mérő műszereket is beszereznek, és folyamatosan ellenőrzik majd a helyi ételeket.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában