A láthatatlan tűz

2017.10.16. 17:06

Misztikus történelmi regény nyerte el a spanyol Planeta-díjat

A magyar nyelvterületen is számos kötetével jelen lévő Javier Sierra spanyol író, újságíró nyerte el idén a Planeta-díjat, amely a legnagyobb pénzjutalommal, 601 ezer euróval (185 millió forint) járó spanyol nyelvű irodalmi elismerés.

Spanish writer Javier Sierra poses after receiving the Spain's 2017 'Premio Planeta' award for his book "El Fuego Invisible" (The invisible fire) in Barcelona on October 15, 2017. / AFP PHOTO / PAU BARRENA

Fotó: AFP

A misztikus történelmi thrillerek spanyol királyaként ismert szerző alkotását idén rekordszámú, 634 pályamű közül választotta ki a zsűri. A beküldött írások közül 200 külföldről érkezett.

A Planeta-díj különlegessége, hogy a pályamunkákat álnéven és álcímmel kell beküldeni, így a zsűri is csak a döntés meghozatala után tudja meg, valójában kit is jutalmazott.

Íme, a díj átadásának felemelő pillanatai:

Javier Sierra a megmérettetésen a Victoria Goodman álnevet használta, aki egyébként a regény egyik kulcsfigurája. A könyv versenycíme pedig A mesterséges hegy volt.

A történet főhőse David Salas, a dublini Trinity College nyelvész professzora, aki egy véletlen találkozásnak köszönhetően Madridban kutatja a Szent Grál nyomait.

A Planeta-díj döntőbizottsága méltatásában a szerző rendkívüli műveltségét emelte ki.

A 46 éves Javier Sierra igazi nemzetközi sikerszerző, műveit mintegy két évtizede tartó pályafutása során már 40 nyelvre fordították le. A titokzatos vacsora című könyve 2014-ben felkerült a The New York Times eladási sikerlistájára is.

A díjat a Planeta Kiadó alapította 1952-ben, világviszonylatban a második legnagyobb pénzjutalommal járó irodalmi elismerés a Nobel-díj után.

Javier Sierra könyveit Magyarországon az Európa Könyvkiadó adta közre.

Borítókép: AFP PHOTO / PAU BARRENA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!