A keresztes lovagok nyomában

2022.10.25. 11:40

Ismerje meg Észak-Lengyelország varázslatos vidékét!

A történelem szerelmeseinek mindenképp érdemes ellátogatniuk Észak-Lengyelországba, ahol a német keresztes lovagok útját követve kastélyok, templomok, terek és épületek mesélnek a múltról.

Malbork legfontosabb nevezetessége a Német Lovagrend vára

Forrás: Shutterstock

Gdańsk történelmi óvárosa kihagyhatatlan látnivaló, de kicsit távolodva a tengertől szintén számos különleges hely várja a turistákat.

Lengyelország történelmének fontos része a Német Lovagrend uralma. A jeruzsálemi Német Szent Mária Ház Testvéri Rendjét – vagy más néven a Teuton Lovagrendet – a 12. század végén alapították a Szentföldön. A kezdetben szerény testvéri közösség zarándokokat és sebesülteket ápolt, majd később katonai renddé alakult. Az egyház ellenségeivel harcoltak, főként Palesztinában. A keresztes lovagok által uralt területek azonban egyre szűkültek, ahogy a muszlimok visszafoglalták azokat, és ez a Német Lovagrend vezetőit arra késztette, hogy saját államot alapítsanak.

Miután a magyar határon sikertelenül próbálkoztak, a német lovagok a lengyel–porosz határig mentek. Ott kegyet és földterületeket kaptak Mazóviai Konrád lengyel fejedelemtől, amiért segítettek megvédeni birodalmát a pogány porosz törzsekkel szemben. A lovagrend hittérítő hadjáratokat folytatva igázta le a poroszokat, így kerültek a mai Lengyelország északkeleti részére. Uralmuk alatt számos kastély épült a területen, ezekben sétálva valódi időutazásban lehet részünk. 

Malbork – a világ legnagyobb kastélya

Gdańsktól dél felé indulva a lengyel vidék varázsolja el az embert. Ami a klímát illeti, a tenger közelsége érezteti a hatását. Sokat esik az eső, ennek köszönhetően amerre a szem ellát, zöld legelők és fenyvesek mindenfelé. 

A Nogat folyó (a Visztula deltájának egyik ága) mentén haladva egyszer csak egy monumentális vörös téglaépület látványa tárul elénk: ez a malborki kastély, amelyet 1997-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

Teutonic,Castle,In,Malbork
A malborki vár az UNESCO világörökségének része
Forrás: Shutterstock

Malbork városa a Pomerániai vajdaságban, a Nogat folyó partján fekszik. A települést a 13. században alapította a Német Lovagrend. 

Malbork városa mellett a 13. század második felében kezdték el építeni a kastélyt, amely a középkori erőd klasszikus példája, a világ legnagyobb téglavára. 

Aerial,View,Of,Malbork,Teutonic,Order,Castle,In,Poland.,It
A grandiózus várat már messziről észre lehet venni. Több mint 20 hektárnyi területen fekszik
Forrás: Shutterstock

A Német Lovagrend tagjait Mariánus Lovagoknak is hívták, mert Szűz Mária volt a védőszentjük. A kastély is Mária nevét viseli, németül Marienburgnak, vagyis Mária várának hívták. Az épület egy árkokkal és falakkal többszörösen körülvett erődítmény, amely az évszázadok során folyamatosan bővült. Alsó, középső és felső várával, bástyáival, kertjével és udvarával együtt többhektárnyi területen helyezkedik el. Volt német, lengyel, porosz tulajdonban, a jezsuiták pedig kollégiumként használták.

Malbork,,Poland,-,January,31,2014.,Gothic,Hall,Of,The
A malborki kastély gótikus termének különlegessége a padlón lévő korabeli fűtőrendszer (a fekete kör alakú nyílások a szürke köveken), innen szállt fel a meleg levegő
Forrás: Shutterstock

A háborúk során megrongálódott, többször át- és újjáépítették, napjainkban azonban újra régi pompájában tündököl. A gótikus épület kívül-belül lenyűgöző, turisták százai keresik fel naponta. Ma kiállításoknak ad otthont, festményeket, szobrokat, régészeti kincseket láthat itt az érdeklődő, miközben a vár falain belül sétál.

Malbork,,Pomerania,/,Poland,-,2019/08/24:,Statues,Of,The,Major
A Német Lovagrend nagymestereinek szobrai a középkori teuton kastély középső várának belső udvarán
Forrás: Shutterstock

Teuton kastély Sztumban

A malborki vártól alig 15 kilométerre található egy kisebb, de szintén jelentős kastély Sztum városában, amely előőrsként védte délről a malborki erődöt, egyúttal a Német Lovagrend nagymesterének nyári rezidenciája volt. 

A gótikus teuton kastély a 14. században épült. 1468-ban csatolták a Porosz Királysághoz, majd hosszú évekig a lengyel kormányzók rezidenciája lett.  

Jelenleg a malborki kastélymúzeum részeként működik, történelmi kiállításnak ad otthont.

Ilawa,Lakeland,(poland).,Sztum,Castle
Sztum kastélya délről védte a malborki erődöt   
Forrás: Shutterstock

Kwidzyn – nézze meg Európa legnagyobb latrináját!

A Visztulától 5 kilométerre, a Liebe és a Nogat folyók partján fekszik Kwidzyn városa, ahol egy szintén vöröstéglából épült gótikus kastély és egy csodálatos székesegyház emlékeztet a német keresztesekre. A kwidzyni kastély – Marienwerder kastélya, ahogy egykor hívták – nem csak építészete miatt különleges. Itt található Európa legnagyobb latrinája, a „gdanisko” vagy Dansker.

Castle,And,Cathedral,In,Kwidzyn,,Poland
A kwidzyni kastély, előtérben a Danskerrel, amely Európa legnagyobb latrinája
Fotó: Dejan Gospodarek / Forrás: Shutterstock

Nem tudni, honnan az elnevezés, több teória is létezik. Az egyik ilyen szerint a név Gdańsk megcsúfolása, amiért a város sokszor szállt szembe a német renddel. Egy másik elképzelés szerint azonban a porosz „dansk” szóból származik, amelynek jelentése „nedves”. 

A latrinát a kastélytól külön, egy toronyépületben helyezték el. A várral egy folyosó köti össze, amelyen most néprajzi kiállítás látható. Korabeli – főleg porosz – tárgyi emlékeket, halászathoz szükséges tárgyakat, régi bútorokat, konyhai eszközöket láthatunk a tárlaton, amely bemutatja, hogyan éltek a város lakói a középkorban és később.

The,Kwidzyn,Castle,And,Cathedral,At,Sunset,,Poland
A kastély és a gyönyörű gótikus székesegyház
Fotós: Patryk Kosmider / Forrás: Shutterstock

Ahol Napóleon is élt

Ostróda 37 kilométerre fekszik a Varmia-Mazúriai vajdaság fővárosától, Olsztyntől. Ennek a kisvárosnak szintén gazdag történelmi múltja van. Teuton kastélyát a Német Lovagrend építtette a 14. század elején. Az évszázadok alatt többször megsérült és sokszor újjá kellett építeni. 

Ostroda,,Poland,-,09.21.2022:,Teutonic,Castle,And,Museum.,Small,And
A várudvar bejárata
Fotó: Avillfoto / Forrás: Shutterstock

Érdekesség, hogy 1807-ben, hadjárata során itt állomásozott két hónapig a hódító Bonaparte Napóleon is. A korzikai származású tábornok azonban nem bírta sokáig a lengyel klímát. Feleségének, Jozefina császárnénak írt egyik levelében arról panaszkodott, olyan hideg van, hogy hetek óta nem vált meg a lábbelijétől. 

A kastély manapság kiállításoknak ad otthont. 

Ha itt járunk, érdemes sétálni egyet a városban is, megnézni a gyönyörű főterét, városi parkját és természetesen a Drwęckie-tó vidékét, ahol számtalan sportolási, kikapcsolódási lehetőséget találhatnak az aktív pihenés kedvelői. 

Ostroda,,Poland,-,09.20.2022:,One,Of,The,Largest,Inland,Pier
Szárazföldi móló a Drwęckie-tavon. Nyáron élő zenés koncerteket tartanak itt
Fotó: Avillfoto / Forrás: Shutterstock

Gietrzwald, a csodálatos zarándokhely

Elhagyva Ostródát egy meseszép kis faluba botlik az ember. Gietrzwald arról híres, hogy itt jelent meg a Szűzanya két lánynak: Barbara Samulowskának és Justyna Szafrynskának, 1877-ben. Itt található a Mária-kegyhely, ahová lengyelek ezrei és turisták sokasága látogat el minden évben. 

The,Basilica,In,Gietrzwa?d,In,Poland
A templom és környéke igazi szakrális hely
Fotó: terazitu / Forrás: Shutterstock

A falu, rét és szántóföld festői tájából kiemelkedik a Kisbazilika és a katolikus templom szakrális épületegyüttese. A Mária-szentélyt erdő veszi körül, melynek közepén egy gyönyörű tó terül el. Ez az egyetlen hely Lengyelországban, ahol a Boldogságos Szűz Mária megjelent, ezért Gietrzwald kedvelt helyszíne a zarándokoknak és a turistáknak, akik békére és lelki feltöltődésre vágynak.  

Olsztyn

Ha Észak-Lengyelországban járunk, semmiképp se hagyjuk ki ezt a festői kisvárost! A Varmia-Mazúriai vajdaság központja Olsztyn (egykori nevén Allenstein), amely tele van látnivalóval. Leghíresebb műemlékei a gótikus kastély, a gótikus Szent Jakab-székesegyház és az óváros falainak határán található Felső-kapu. A kisváros történelme 650 éves múltra tekint vissza: meghódította a Német Lovagrend, őket aztán a lengyelek űzték el, a későbbiekben állt lengyel, porosz és német fennhatóság alatt is. 1945 óta Lengyelországhoz tartozik.

Castle,Of,The,Warmian,Chapter,In,Olsztyn.
A gótikus kastélyt hatalmas park veszi körül
Fotó: grzejan / Forrás: Shutterstock

Óvárosa valójában újnak számít, a második világháborúban ugyanis szinte teljesen elpusztult, a lerombolt műemlékeket ezt követően építették újjá. Kis utcáin kávézók, éttermek, üzletek és árusok várják a látogatókat. Órákon keresztül lehet sétálgatni a csodálatos kis utcákon.

Olsztyn,-,The,Old,Town,,The,Old,Town,Hall,,The
Olsztyn legszebb része a főtere, tele színes épületekkel
Fotó: grzejan / Forrás: Shutterstock

Olsztyn városában számos tó található, és itt van Európa egyik legnagyobb parkja is.

A városban élt a híres csillagász, Nikolausz Kopernikusz is, akinek szobra a kastély bejárata előtt található. Káplánként a város vagyonát igazgatta és megvédte Olsztynt a keresztes lovagok újabb támadásától. 

Olsztyn,,Poland.,June,2018:,Monument,Of,Nicolaus,Copernicus,Next,To
Kopernikusz szobra a kastély és a főtér közötti utcán
Fotós: Stepniak / Forrás: Shutterstock

Partnerek: Lengyel Gótikus Várak Közösségének Szövetsége (Association of Communes ‘Polish Gothic Castles’), Pomerániai Turisztikai Szövetség (Pomorskie Tourist Board), Varmia-mazúriai Turisztikai Szervezet (Varmian-Masurian Regional Tourism Organization). 

A cikk az Újságírói tanulmányút a lengyel–magyar turisztikai útvonalak mentén című projekt keretében készült a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet társfinanszírozásával. A cikk kizárólag a szerző álláspontját fejezi ki, nem a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet hivatalos álláspontja.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!