színészlegenda

2021.09.15. 08:25

Ma ünnepli a születésnapját Tommy Lee Jones

Az Oscar-díjas amerikai színész 75 éves lett.

HOLLYWOOD, LOS ANGELES, CALIFORNIA, USA - SEPTEMBER 18: Actor Tommy Lee Jones arrives at the Los Angeles Premiere Of 20th Century Fox's 'Ad Astra' held at ArcLight Cinemas Hollywood Cinerama Dome on August 18, 2019 in Hollywood, Los Angeles, California, United States. (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto) (Photo by Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Image Press Agency

A texasi San Sabában született Jones apja olajmunkás, anyja rendőrnő, később szépségbolt-tulajdonos volt, ereiben indián és walesi vér is csörgedezik. Nehéz gyermekkora volt, az állandósult családi viharok elől a sportba menekült, de álmai nem valósultak meg: 183 centi magassága és kiváló felépítése ellenére az amerikai futballhoz túl alacsonynak minősítették.

A Harvard Egyetem irodalom szakán végzett kitűnő eredménnyel, szobatársa és barátja Al Gore későbbi alelnök volt. (Az egyetemen tanító Erich Segal Love Story című regényének férfi hősét részben a két szobatársról mintázta, s Jones szerepelt is a regény 1970-es filmváltozatában.)

Az egyetemi színjátszókör tevékeny tagja volt, diplomájának megszerzése után tíz nappal minden színészi képzettség nélkül már a Broadwayn lépett fel.

Neve és arca a tévében lett ismert, szerepelt a Charlie angyalai című sorozatban és ő alakította a milliárdos Howard Hughes életéről készült tévéfilmben a különc texasit.

Filmes karrierje 1980-ban A szénbányász lánya című zenés filmmel lódult meg: a címszereplő Sissy Spacek férjeként Golden Globe-díjra jelölték, majd a Norman Mailer regényéből készült A hóhér dala halálra ítélt gyilkosáért Emmy-díjat nyert.

Nagy sikert aratott Jessica Lange partnereként a Macska a forró bádogtetőn című tévéfilmben is, amelyet még forróbbá tett a Tennessee Williams-darab korábbi feldolgozásaiból elővigyázatosan elhagyott szexualitás.

A nyolcvanas években sorra játszotta a negatív figurákat (Fekete hold, Viharos hétfő, Kereszttűz), ami sem szakmailag, sem a közönségnél nem talált kedvező visszhangra.

Tommy Lee Jones színész és felesége, Dawn Laurel-Jones megérkeznek a 20th Century Fox Los Angeles-i premierjére, az Ad Astra című filmre
Fotó: Xavier Collin / AFP

Népszerűségét az évtized végén a Texasi krónikák: Lonesome Dove című tévésorozattal nyerte vissza, amelyet minden idők legjobb westernjének szavaztak meg. 1991-ben (a vele ugyanazon a napon született) Oliver Stone JFK – A nyitott dosszié című politikai drámájában a Kennedy-gyilkosságba belekeveredő Clay Shaw üzletembert játszotta, és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték. Két évvel később szintén Stone instruálta az Ég és föld című filmdrámában, amely egy vietnami asszony nézőpontjából láttatta a vietnami háborút. A könnyen felejthető Úszó erőd című akciófilmben pszichopata terrorista volt, A szökevényben pedig elszántan üldözte az ártatlan, de gyilkossággal gyanúsított Harrison Fordot – alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe- és Oscar-díjat is begyűjtötte 1993-ban.

A sokoldalú színész nem fél attól, hogy rosszfiút játsszon, mert – egyik nyilatkozata szerint – az embernek a való életében úgyis jónak kell lennie. Így volt őrült bombamerénylő (Időzített bomba), becsvágyó államügyész (Az ügyfél), a nagy botrányokat kiváltó Született gyilkosokban pedig börtönigazgató. Nem csak sötét jellemű figurák megformálására képes: a hatvanas években játszódó Kék égben a kihívóan viselkedő Jessica Lange atomfizikus-kutató férje, a Mindörökké Batmanben Kétarc volt, A Sötét zsaruk akcióvígjáték három részében a Föld békéjén őrködő ügynökként idegenekkel keveredett elképesztő kalandokba. A Tűzhányó című filmben katasztrófát hárított el, az önironikus Űrcowboyokban egy reaktivált öregfiú-különítmény tagjaként indult a kozmoszba, a Cormac McCarthy regényéből készült Nem vénnek való vidék című krimiben egy seriff bőrébe bújt.

Az amerikai filmakadémia még kétszer jelölte a filmvilág legrangosabb kitüntetésére: 2007-ben főszereplőként az Elah völgyében című alkotásért, amelyben veteránként nyomozott az iraki háborúból visszatért, de a katonai bázisról eltűnt fia után, majd öt évvel később mellékszereplőként Thaddeus Stevens képviselő megformálásáért a Steven Spielberg rendezte Lincoln című történelmi drámában.

Tehetségét az elmúlt évtizedben is több műfajban csillogtatta meg: az Amit még mindig tudni akarsz a szexről című romantikus vígjátékban Meryl Streep partnere volt, a második világháború végén Japánban játszódó A háború császára című drámában Douglas MacArthur tábornok szerepében tűnt fel, a Vérmesék című akció-vígjátékban Robert De Niróval és Michelle Pfeifferrel játszott együtt, majd három akciófilmjét is bemutatták: A mestergyilkos – Feltámadás, Beépített tudat és Jason Bourne.

Legutóbbi munkái közt vígjáték (Csak most kezdődik), filmdráma (Háborúra készülve), sci-fi (Ad Astra – Út a csillagokba) egyaránt megtalálható. A nagy visszatérők című legutóbbi munkája, amelyben De Niróval és Morgan Freemannel alakította a főszerepet, egy 1982-es azonos című film remake-je.

Jones rendez is: 1995-ös Régi ismerősök című tévéfilmje, amelynek forgatókönyvét is ő írta és a főszerepet is ő játszotta, kábeltelevíziós díjat és a filmszínészek céhének díját is megkapta.

Első mozifilmje, a Melquides Estrada három temetése a 2005-ös cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyv díját, ő maga a legjobb férfi színész lett.

2014-ben A kelletlen útitárs című western forgatásán állt a kamera mögé, a főszerepet ismét csak önmagára osztotta.

A spanyolul is folyékonyan beszélő színésznek három házasságából két gyermeke született. Kedvenc sportja a lovaspóló, résztulajdonosa a texasi San Antonio mellett egy ranchnek. Unokatestvére, Boxcar Willie híres countryénekes volt, jó barátja a countrysztár Willie Nelson, Robert Duvall színész és Oliver Stone. 1994 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát, 2015-ben beválasztották Texas filmes hírességei közé, 2017-ben ő volt a tokiói nemzetközi filmfesztivál elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!