szerzői jog

2021.04.16. 15:00

Pereli a Tintin-szobrok alkotóját a Hergé-hagyaték kezelője

Pereli a Tintin-szobrok alkotóját, Christophe Tixier-t a Tintin-képregényeket alkotó belga Hergé hagyatékának kezelője.

The plastic artist Christophe Tixier, alias "Peppone", poses with artworks representing the characters of 'Tintin' at his workshop in La Roque d'Antheron, southern France on April 13, 2021. - "Did Herge really create the character of Tintin?": this is the question that the lawyer of the French artist Peppone will try to investigate on April 15, 2021, for alleged "counterfeiting" at Marseille's Court by the company Moulinsart, manager of the work of the Belgian designer. (Photo by Christophe SIMON / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Christophe Simon

A Hergé birodalmat a 68 éves brit üzletember, Nick Rodwell vezeti, aki feleségül vette Hergé özvegyét, Fanny Vlamynckot. Rodwell gyakorlatilag

mindenkit beperel, aki a licenc megvásárlása nélkül használja fel Hergé hagyatékának egyik leghíresebb alakját, Tintint.

Nagy pereskedési hajlandósága miatt gyakran keveredik összetűzésbe a Tintin-rajongókkal, annyira, hogy a férfi „Belgium legnépszerűtlenebb emberének” nyilvánította magát.

Jelenleg is több tucatnyi ügy van a bíróságok előtt, ezek egyikében a Peppone művésznéven alkotó provence-i szobrászt,

Christophe Tixier-t vádolta meg Rodwell azzal, hogy szerzői jogot sértett, amikor 90 Tintin-mellszobrot készített.

Rodwell 2018-ban már indított egy büntetőpert Tixier ellen a Tintin-hagyaték tulajdonosa, a Moulinsart vállalat nevében, de azt elvesztette. Most egy marseilles-i bíróság előtt polgári perben követel a művésztől 200 ezer eurós (72 millió forintos) kártérítést és a szobrok visszavonását.

A Moulinsart azt a párizsi galériát is beperelte, amely kiállította Tixier szobrait, amelyek között akadtak több mint kétméteresek is.

A tárgyalás előtt Tixier a művészi kifejezés szabadságára hivatkozott és kijelentette, hogy

„minden művészt érnek külső hatások, de mégsem mondja senki, hogy például Picasso plagizálta az afrikai művészetet”.

Tinin és kutyája egy francia bélyegen
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Delphine Co, a művész ügyvédje azt is megkérdőjelezte, hogy vajon tényleg a belga Georges Remi, írói nevén Hergé volt-e Tintin atyja. Érvelésében arra hivatkozott, hogy 1898-ban Benjamin Rabier francia illusztrátor kiadott egy albumot, amelynek címe Tintin-Lutin volt, a történetek hőse pedig egy golfnadrágot viselő szőke karakter volt. Ahhoz, hogy a karakter szerzői jogaira valaki igényt formáljon, a műnek is eredetinek kell lennie – fűzte hozzá.

Az ügyvéd arra is rámutatott, hogy a Moulinsart nem árul Tintin-szobrokat, tehát ügyfelét sem vádolhatja azzal, hogy hamisító. Benoit Peeters, a World of Hergé című könyv szerzője a közelmúltban a Le Figaro című francia napilapban arról beszélt, hogy „teljesen normális, hogy a jogok tulajdonosai meg akarják védeni magukat” Tintin kereskedelmi felhasználásától, ugyanakkor

több szabadságot kellene kapniuk azoknak, akik idézik Hergé munkáját.

A marseilles-i bíróság június 17-én mond ítéletet a Tixier elleni perben.

Tintin

Tintin, a riporter kalandjaival 1929 óta jelennek meg képregények, mintegy 300 millió példányt adtak már el belőlük.

Borítókép: Christophe Tixier a per tárgyát képező egyik Tinin karakterét ábrázoló műanyag alkotásával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!