szürrealizmus újratöltve

2018.05.03. 14:29

Új életrajzi filmet készítenek Dalíról

Ben Kingsley alakítja Salvador Dalí katalán szürrealista festőművészt a kanadai rendező, Mary Harron készülő életrajzi filmjében.

Photo prise en décembre 1962 du peintre Salvador Dali, l'un des plus célèbres artistes du XXè siècle, en compagnie de son modèle, sa muse et sa compagne Gala. AFP PHOTO Photo non datée du peintre espagnol Salvador Dali, l'un des peintres les plus populaires du 20ème siècle, avec sa femme et égérie Gala. Né en 1904 à Figueras en Catalogne, Salvador Dali est décédé le 23 janvier 1989, à l'âge de 85 ans.Undated picture of Spanish painter Salvador Dali, one of the most popular painters of the 20th century, with his wife and muse Gala Salvador Dali was born in 1904 in Figueras and died 23 January 1989, aged 85. / AFP PHOTO

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: AFP

A 73 éves Oscar-díjas Kingsley a deadline.com szerdai beszámolója szerint novembertől forgatja Kanadában és Spanyolországban a Dali Land című produkciót.

Az életrajz a művész festői pályafutását és magánéletét is ábrázolja. A filmben szerepel majd orosz felesége, Gala, aki múzsája és menedzsere volt, és egyúttal anyafiguraként tekintett rá. Az asszonyt a 62 éves brit színésznő, Lesley Manville játssza, akit idén a Fantomszálban nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelöltek.

Dalí 1989-ben, 84 évesen hunyt el szülőhelyén, Figueresben. Már nyolcéves korától festett, és 15 évesen rendezték műveiből az első kiállítást szülővárosában. Művészi pályafutása során több mint 1500 festményt és számos szobrot alkotott, de balettlibrettót is írt és sok könyvhöz készített illusztrációt.

Mary Haron filmje 1973-ban játszódik Spanyolországban és New Yorkban, és Dalí fiatal asszisztensének (Frank Dillane) nézőpontjából meséli el egy kiállítás születésének történetét a Dalí környezetében zajló intrikákkal és személyes drámákkal együtt.

Borítókép: egy 1962-es kép Dalíról és feleségéről, Galáról

AFP PHOTO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!