Veszélyes nyaralás

2022.08.08. 07:03

Rejtélyes tűszúrásos támadásokat vizsgál a rendőrség

Spanyolország tíz különböző tartományában elkövetett, rejtélyes tűszúrásos támadásokat vizsgálnak a hatóságok – mondta Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter pénteken Madridban.

A tárcavezető tájékoztatása szerint

eddig több mint hatvan áldozat tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. 

A hatóságok feltételezése szerint az esetek hátterében állhat például, hogy valamilyen kémiai anyagot fecskendeznek az áldozatokba bűncselekmény elkövetése, például nemi erőszak szándékával, de az is lehetséges, hogy „bizonytalanság érzésének keltése”, vagy a nők megfélemlítése a cél. A legtöbb esetet Katalóniából és Baszkföldről jelentették, az áldozatok között van külföldi turista is. A július eleje óta ismétlődő támadások leírása szinte minden esetben megegyezik: esti szórakozás közben, a tömegben érzékelt szúrás, aztán rosszullét, szédülés, időnként ájulás.

Az áldozatok közül többen a támadás után azonnal rendőrséghez fordultak, de

az orvosi vizsgálatok eddig egy alkalommal, egy fiatalkorú lánynál mutattak ki drog jelenlétét  a szervezetben. 

A Spanyolországban most felbukkant jelenség miatt már Európa több országában is nyomoznak a hatóságok. Az El Espanol című spanyol lap szerint Nagy-Britanniában több mint 1300, Franciaországban 800 feljelentés érkezett tűszúrásos támadás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!