Balesetmegelőzés

2018.03.23. 17:43

Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

Úgy tűnik, nem lesz soha csendes a közlekedés, ugyanis a szinte teljesen zajtalan elektromos és hibrid autók veszélyesek.

Egy tanulmány szerint, amely az elmúlt két évben történt 234 ezer autóbalesetet elemzett, a mellékutakon lassan közlekedő hibrid autók baleseti aránya 5,5 százalék volt, míg a gáz- vagy benzinmeghajtású autóké 3,5 százalék. A gyerekek és az idősebbek veszélyeztetettebbek: a 10 éves vagy annál fiatalabb gyerekek baleseti aránya 10,1 százalékos, a hatvanéves vagy annál idősebb embereké pedig 20,2 százalékos – írja a Lokal. hu.

A magas baleseti kockázat fő oka, hogy a környezetbarát autók csendesek, ami miatt a gyalogosok nehezebben veszik észre azokat, főleg ha lassabban és halkabban közelednek. Ezért 2019-ig a gyártóknak hangjelző rendszereket kell kifejleszteniük a hibrid és elektromos járművek által keltett zaj hiányának pótlására. A Nissan nem habozott, megalkotta Canto nevű rendszerét, amely 20–30 kilométer per óra közötti sebességnél aktiválódik. A Canto szó jelentése: ének – a hang jellege és magassága annak megfelelően változik, hogy az autó gyorsul, lassul vagy éppen tolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!