merre tovább?

2018.09.18. 15:45

Bedöntötte a TomTom részvényét a Google-Renault megállapodás

A TomTom részvénye 25,77 százalékos mínuszban állt a kora délutáni órákban, 6,25 eurós árfolyamon.

Nagyot zuhant a holland TomTom részvényének az árfolyama arra a hírre, hogy a Google megállapodott a Renault-Nissan-Mitsubishi autóipar konszernnel az Android operációs rendszer járműinformatikai alkalmazásáról.

A Google és a Renault-Nissan-Mitsubishi között létrejött megállapodásnak köszönhetően a járművek vezetői okostelefonjaik nélkül is használhatják majd az autók információs központjában a Google navigációs rendszerét vagy például a szóbeli utasításokra reagáló személyi asszisztenst.

A TomTom a kétezres évek elején különálló navigációs eszközeivel tört be a világpiacra, azóta azonban az okostelefonok térnyerésével párhuzamosan jelentősen veszített piaci részesedéséből. A cég ezért profilját az autógyártók információs rendszereibe integrált navigációs alkalmazására állította át annak reményében, hogy a gyártók a saját beépített navigációs rendszert részesítik előnyben az okostelefonokkal szemben.

A Google versenytársként való felbukkanásával azonban a TomTom piaci pozíciója szinte kilátástalanná vált az InsingerGilissen piackutató cég elemzője, Jos Versteeg Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint.

A TomTom tavaly 903 millió euró forgalom után 204 millió euró veszteséget szenvedett el. Az idén a cég 825 millió euró bevételre számít. Tavaly a TomTom bevételének egyharmadát navigációs rendszerének licenc bevétele adta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!