Járvány

2021.11.23. 06:01

Visszavetette a német háztartások fogyasztását a járvány

A járvány felborította a megszokott életvitelt, a négy fal közé szoruló családok egy része tágabb lakásokba költözött, az otthoni munkavégzés és tanulás pedig növelte a keresletet például a számítástechnikai eszközök iránt.

Visszavetette a koronavírus-járvány a német háztartások fogyasztását tavaly. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölt adatai szerint a havi fogyasztási kiadások átlagosan 3 százalékkal, 2507 euróra csökkentek.

Ezen belül azonban nőttek a kiadások bizonyos termékekre és szolgáltatásokra, például számítógépekre, kerékpárokra, lakberendezési termékekre, élelmiszerre és a lakhatásra.

A fogyasztás csökkenése egyértelműen a járványra és az annak terjedését fékező intézkedésekre vezethető vissza. A járvány felborította a megszokott életvitelt, a négy fal közé szoruló családok egy része tágabb lakásokba költözött, az otthoni munkavégzés és tanulás pedig növelte a keresletet például a számítástechnikai eszközök iránt.

A Destatis megjegyezte, hogy a gazdaság ösztönzését célzó intézkedések, köztük az általános forgalmi adó kulcsainak átmeneti időre történő csökkentése és a gyermekek után járó kedvezmények, pozitív hatást gyakoroltak a fogyasztói kiadásokra.

A kiadások a vendéglátás területén csökkentek a legnagyobb mértékben az egész iparágra kiterjedő zárlatok következtében. Az éttermekre és az egy napnál hosszabb utazásokra fordított kiadások 35 százalékkal, átlagosan havi 102 euróra estek vissza háztartásonként.

Tavaly 4,9 százalékkal csökkent Németország bruttó hazai terméke, ami a pénzügyi és gazdasági világválság csúcsa, 2009 óta a legerősebb visszaesést jelenti. A német gazdaság azonban még így is jobban teljesített euróövezeti társainál, de csak azért, mert a feldolgozóipart jóval kevésbé sújtotta a járvány, mint a szolgáltatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!