Ország-világ

2021.01.02. 17:30

A turizmus újraindulására vár a világgazdaság

Életre kelhet a koronavírus-járvány miatt tavaly elfojtott fogyasztás.

Több évtizede nem tapasztalt ütemű fellendülés indulhat a világgazdaságban, miután a koronavírus elleni globális oltási kampány kiteljesedésével 2021-ben várhatóan megkezdődik a komfortosabb élet visszatérése, vagyis a világ nagy része „elindul a normalitás felé”- írja a Magyar Nemzet.

Ennek nyomán

életre kelhet a koronavírus-járvány miatt tavaly elfojtott fogyasztás

– állapították meg londoni pénzügyi elemzők.

A CEBR várakozása szerint

az élénkülés áremelkedést és főleg a szolgáltatási területeken akár hiányt is okozhat,

mivel a kínálat nem feltétlenül tud majd lépést tartani a hirtelen megugró kereslettel.

A távirati iroda idézi, hogy a CEBR várakozása szerint különösen igaznak bizonyulhat mindez a turizmus területén. Ugyanis nagyon sokan, akik a korlátozások miatt tavaly nem vakációzhattak, és még az idei év elején sem mehetnek például sítúrákra, ők alig várják, hogy utazhassanak vagy meglátogathassák szeretteiket.

Emiatt várható, hogy

a legjobb üdülőhelyek, repülőjáratok és szállodák teljesen betelnek 2021 második felére

– jósolták, megjegyezve, hogy ez is áremelkedésekkel járhat.

Részben azért, mert a költséges elővigyázatossági, távolságtartási intézkedésekre várhatóan még szükség lesz, másrészt azért is, mert a példátlan kereslet közepette a turisztikai vállalkozások igyekeznek majd behozni az előző másfél évben elszenvedett veszteségeiket.

A CEBR pénteki előrejelzése szerint

a turizmus a globális hazai össztermék (GDP) tíz százalékát állítja elő, így az ágazat kilábalása lendületet ad majd a világgazdaság egészének.

Ebben a környezetben a CEBR londoni elemzői azzal számolnak, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték – amely számításaik szerint tavaly 4,4 százalékkal zuhant – az idén 5,3 százalékkal növekszik.

A cég kiemeli, hogy legutóbb 45 évvel ezelőtt, 1976-ban volt ugyanilyen ütemű éves növekedés a világgazdaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!