átmeneti nehézségek

2020.06.21. 07:50

Felére zuhant a cseh autógyártás a járvány miatt

Csehországban az első öt hónapban 399 861 személygépkocsit gyártottak, 35,7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, májusban a koronavírus-járvány miatti visszaesés 52 százalékos volt – közölte a cseh autóipari szövetség Prágában.

A három személyautógyár együttesen csak 62 184 kocsit gyártott az ötödik hónapban.

A legnagyobb csehországi autógyár, a német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Autó az első öt hónapban 263 589 személykocsit gyártott, 32,8 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.

A morvaországi Nosovicében működő dél-koreai Hyundai 79 790 kocsit állított elő, 39,5 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.

A harmadik cseh autógyár, a Kolínban székelő francia-japán TPCA 56 302 autót gyártott, ami 42,3 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben.

„Májusban fokozatosan beindult a gyártás. A legnehezebb hónap április volt, amikor az autóipar gyártása majdnem 90 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve. Bár most emelkedő pályára álltunk, az egész iparág hatalmas nyomás alatt van, a kereslet jóval alacsonyabb a korábban megszokottnál. Gazdaságilag nagy a bizonytalanság az egész ágazatban” – magyarázta Zdenek Petzl, a szövetség igazgatója újságíróknak.

Az Iveco autóbuszgyár az első öt hónapban 1537 autóbuszt gyártott, 16 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.

Az egyetlen cseh motorkerékpárgyár, a Jawa 173 gépet állított elő a január-májusi időszakban, az éves szintű csökkenés 79,8 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!