Járvány

2020.05.17. 10:18

Kína újabb amerikai termékeket mentesít a pótvámok alól

A kínai árucikkekre kivetett amerikai büntetővámok miatti ellenlépésként bevezetett pótvámok alól az újabb mentességek május 19-én lépnek hatályba és egy évre szólnak.

Kína újabb amerikai termékeket mentesít a pótvámok alól – derült ki a kínai kormányzat vámügyi bizottságának kedden közzétett közleményéből.

A mentesített termékek listáján összesen 79 árucikk szerepel, egyebek mellett ritkaföldfémek, nemesfémek, orvosi fertőtlenítőszerek és félvezető alkatrészek.

A közleményből a termékek behozatali összértéke nem derül ki.

A mentesség érvényesítéséhez az importcégeknek a kínai vámhatósághoz kell kérvényt benyújtaniuk az elkövetkező hat hónap során.

Ez már a második felmentő terméklista a pótvámok alól. Az első, 696 árucikket magában foglaló listát februárban adták ki, és a többi közt az amerikai agrártermékeket, például a szójababot és disznóhúst tartalmazta, amelyekből Peking ígérete szerint jelentősen növeli majd a behozatalt.

A kínai és az amerikai kereskedelmi főtárgyalók telefonon egyeztettek egymással, miután Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegetőzött, hogy semmissé teszi a két ország közötti kereskedelmi megállapodás idén januárban aláírt első szakaszát, ha Kína nem tartja magát a benne foglaltakhoz, illetve további büntetővámokat helyezett kilátásba a kínai termékekre, hogy ezzel szankcionálja Pekinget a járvány által az amerikai gazdaságban okozott károk miatt. Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyalóval, valamint Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel abban állapodott meg, hogy

a két fél kedvező légkört teremt az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó megállapodás első szakaszában foglaltak megvalósításához.

A januári megállapodásban Peking ígéretet tett, hogy a következő két évben 200 milliárd dollárral emeli amerikai importjának értékét, ám az országban röviddel a dokumentum aláírását követően súlyossá vált járványhelyzet folytán kérdésessé vált, hogy Kína milyen mértékben lesz képes eleget tenni a vállalásának. A csütörtökön közölt kínai külkereskedelmi adatok azt tükrözték, hogy

Kína egyelőre messze elmarad a kitűzött behozatali értéktől, miután az új koronavírus okozta világjárvány jelentős akadályokat gördített a nemzetközi kereskedelem elé.

Trump azonban annak a lehetőségét is kizárta, hogy újratárgyalják az első szakaszban foglaltakat, miután a Peking szócsövének tartott Global Times kínai lap egy hétfői cikkében azt írta, hogy egyes kormányzati tanácsadók az előzetes megállapodás semmissé tételét javasolták Pekingnek, hogy Kína számára kedvezőbb feltételekben állapodhassanak meg Washingtonnal.

Csao Li-csian kínai külügyi szóvivő mindazonáltal úgy fogalmazott: „a megállapodásban foglaltakat mindkét félnek teljesítenie kell, miközben tartja magát az egyenlőség és kölcsönös tisztelet elveihez”. A szóvivő szerint a kereskedelmi egyezmény első szakasza nem csupán Kína és az Egyesült Államok, de a világ egésze számára előnyös.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!