Hatósági fellépés

2018.11.20. 21:21

A hamis növényvédőszerek visszaszorításáról egyeztettek

A kábítószerek után a szervezett bűnözés második legjövedelmezőbb bevételi forrása az élelmiszerlánchoz tartozó termékekkel kapcsolatos visszaélés.

A hamis és illegális növényvédőszerek kereskedelme elleni fellépés jegyében idén már harmadik alkalommal egyeztettek a visegrádi országok adó-, vám- és növényvédelmi hatóságai a Magyar- és az Európai Növényvédelmi Szövetség szervezésében Kisvárdán megrendezett III. Visegrádi Tanácskozáson – közölte a Növényvédelmi Szövetség kedden az MTI-vel.

Az Európai Unióban a kábítószerek után a szervezett bűnözés második legjövedelmezőbb bevételi forrása az élelmiszerlánchoz tartozó termékekkel kapcsolatos visszaélés, ezek visszaszorítására európai és nemzeti szinten is komoly küzdelem folyik.

Kiemelik: a hamis növényvédőszerek a teljes élelmiszerláncban kockázatot jelentenek, ezért a magyar és az európai szövetség is küldetésének tekinti a növényvédőszerek hamisítása és illegális kereskedelme elleni fellépést és a felhasználók tájékoztatását.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője a közleményben elmondta: a szövetség hamisítás elleni munkacsoportot működtet, és szakmai egyeztetéseknek biztosít teret.

A konferencián a visegrádi országok nemzeti hatóságai a mindennapi működés során gyűjtött tapasztalataikat osztották meg egymással. A szervezetek a nemzetközi és nemzeti szabályozás alkalmazási módjait, a hamis és illegális növényvédőszerek kereskedelmének gyakorlatát, az ilyen áruk gyártásának, mozgásának, a határátlépésének módját, a kereskedők vevőszerzési gyakorlatait tekintették át konkrét esetek kapcsán.

A konferencia kiemelt célja, hogy a hatóságok gördülékenyebben tudjanak együttműködni a határokon átívelő illegális kereskedelmi láncok felszámolásában és ahol szükséges, akár egyszerre, összehangoltan lépjenek fel

– közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!