Az INA irányítása a tét

2017.10.30. 12:19

Eladná részesedését a horvát olajipari vállalatban a Mol

A Mol Nyrt. nyitott arra, hogy eladja részesedését a horvát olajipari vállalatban, addig viszont továbbra is a legjobb tudása szerint működteti az INA-t – közölte Kara Pál, a Mol-csoport jogi igazgatója az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában hétfőn.

Kara Pál felidézte: a vállalat igazgatótanácsa 2013-ban kinyilvánította, hogy az INA vagy piacgazdasági alapokon működik, vagy pedig kivásárolják a magyar részesedést.

Hozzátette, hogy a folyamat azóta is tart, a Mol nyitott a tárgyalásra, „nagy türelemmel és tisztelettel” várják a horvát fél ajánlatát.

Kara Pál elmondta azt is, hogy a svájci szövetségi bíróság pénteki ítéletével végleg lezárult a Mollal szemben 2014 elején indított eljárás, amely szerint a magyar fél korrupcióval szerezte meg az INA irányítását, nem teljesítette a részvényesi szerződésben vállalt befektetéseit és megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

Az igazgató szerint az ítéletben foglaltakat végre kell hajtani, Horvátország nem vitathatja a szerződések érvényességét és az INA irányításának kérdését.

Legutóbb Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak nyilatkozott szombaton arról, hogy a Mol részesedését az orosz vállalat veheti át az INA-ban, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!