Ez eddig nem volt jellemző

2022.01.17. 15:25

Riasztás a szülőknek, különös Covid-tünet jelentkezhet a gyerekeknél

Egy anyuka figyelmezteti a szülőket, miután 14 hónapos kisfiánál szokatlan tünetre figyelt fel. Néhány hasonló esettel már találkoztak az orvosok.

A kisfiú betegen töltötte a karácsonyt, miután olyan tünetek jelentkeztek nála, amelyek édesanyja szerint összefüggésbe hozhatók a koronavírussal. A nő most fel akarja hívni a szülők figyelmét a szokatlan jelekre – írja a Metropol.

 

A gyermek eleinte köhögött, hányt és étvágytalan volt

Ami ennél is furcsább, hogy duzzadttá és vörössé vált a szeme. A nő angliai otthonukban elvégzett rajta egy Covid-tesztet, és bár az nem mutatta ki a vírus jelenlétét, ő mégis úgy véli, fia koronavírusos volt. Azért gondolja így, mert a kicsi nagymamája is elkapta a betegséget, méghozzá akkortájt, amikor a kisfiúnál jelentkeztek a tünetek.

 

Az orvosok a gyermek szeme kapcsán orbitális cellulitiszt, szemet érintő fertőzést diagnosztizáltak – írja a walesonline.co.uk. Korábban egy kilencéves bristoli fiú is ebben a betegségben szenvedett a koronavírus következményeként, ő kis híján megvakult. Az anyuka hasonló tünet jelentkezésekor PCR-tesztet javasol a szülőknek, mert az megbízhatóbb a gyorstesztnél. Az is fontos, hogy időben ellássák az érintettet, az ő fián antibiotikum-kúra segített. Az orvosok már láttak ilyet, a rendelőben azt mondták, hogy az elmúlt napokban az övé volt a harmadik gyerek ilyen problémával.

Az Egészségügyi Világszervezet a vörös és irritált szemeket a Covid–19 nem gyakori mellékhatásaként sorolja fel, míg több tanulmány összefüggést mutat az orbitális cellulitisz és a koronavírus között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!