Feszült helyzet

2019.10.02. 13:27

Sztrájkba lépnek a milánói Scala dolgozói

Nem született megállapodás a turnékon járó napidíjak emeléséről.

Milánó, 2018. november 15. 2018. november 11-i kép Frode Olsen norvég basszusról Kurtág György operájának, a Fin de Partie-nak a próbáján a milánói Scalában. Kurtág György elsõ operájának az õsbemutatóját november 15-én este tartják a milánói Scalában. Kurtág egyfelvonásos operájában Samuel Beckett azonos címû drámáját, A játszma végé-t zenésítette meg. A 92 éves zeneszerzõ a közel kétórás operát a színdarab francia nyelvû szövegére komponálta. MTI/AP/Ruth Walz

Forrás: MTI / AP

Fotó: Ruth Walz

A milánói Scala operaház dolgozói kedden bejelentették, hogy október 18-tól sztrájkba lépnek, mivel nem született megállapodás a turnékon járó napidíjak emeléséről.

A szakszervezet azt követően hirdetett sztrájkot, hogy a Scala felügyelőbizottságával nem sikerült dűlőre jutnia a kérdésben. Giuseppe Sala milánói polgármester, a Scala Alapítvány elnöke ugyan ígéretet tett arra, hogy tárgyalni fog az ügyben Dario Franceschini kulturális miniszterrel, és megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a jövő évtől magasabb legyen a napidíj, ezzel azonban nem elégedett meg az érdekképviselet.

A Scala kinevezett művészeti igazgatói posztját december közepétől veszi át két és fél hónapra Dominique Meyer, aki majd márciustól lesz a Scala rendes igazgatója. Az átmeneti időszakban Sala felügyeli az operát, de Meyernek valószínűleg komoly problémát fog jelenteni a feszült helyzet.

Az október 18-ára meghirdetett sztrájk egyébként egybeesik a Scala új premierjével, Handel Julius Caesar Egyiptomban című operájának bemutatójával.

Meyert, a Bécsi Állami Opera intendánsát azt követően kérték fel a Scala igazgatói posztjára, hogy Alexander Pereira idő előtt távozott, mivel átvette a Firenzei Operaház irányítását.

Borítókép: 2018. november 11-i kép Frode Olsen norvég basszusról Kurtág György operájának, a Fin de Partie-nak a próbáján a milánói Scalában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!