a leghíresebb cseh popénekes

2019.10.04. 14:00

Állami tiszteletadással búcsúztatják Karel Gottot

Nemzeti gyásznappá nyilvánítanák temetésének napját.

2014. május 14-én egy prágai díjkiosztó ünnepségen készített kép Karel Gott cseh táncdalénekesről, aki 2019. október 1-jén, 80 éves korában a családja körében elhunyt.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Beleegyezett a család, hogy állami tiszteletadással búcsúztassák Karel Gott cseh popsztárt, ahogy azt Andrej Babis miniszterelnök javasolta.

Az énekes özvegye, Ivana Gottova az interneten jelentette be csütörtökön, hogy „alapos megfontolás után” elfogadta a kormány ajánlatát.

Mint közölte, tisztelői október 11-én, pénteken a prágai Zofin-palotában vehetnek búcsút férjétől reggel 8 és este 10 között.

Másnap délelőtt Dominik Duka prágai érsek mutat be gyászmisét meghívottak számára a Szt. Vitus székesegyházban.

A kormány felajánlotta azt is, hogy a család beleegyezése estén nemzeti gyásznappá nyilvánítja Karel Gott temetésének napját.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz a temetés, sem azt, hogy az valóban nemzeti gyásznap lesz-e.

Az állami tiszteletadással történő temetés nem azonos az államfőknek kijáró állami temetéssel, de ez is a nemzeti lobogó és katonák jelenlétét jelenti.

Állami tiszteletadással legutóbb Otakar Motejl volt ombudsmant és igazságügy-minisztert búcsúztatták 2010-ben. A kormány felajánlott hasonló megtiszteltetést 2000-ben Emil Zatopek atlétának, 2016-ban pedig Vera Caslavska tornásznőnek is, de a család mindkét esetben elutasította az ajánlatot.

A 80 éves Karel Gott családja körében, álmában hunyt el kedd éjszaka prágai otthonában.

A sztár szeptember közepén jelentette be, hogy akut leukémiában szenved, 2016 óta küzdött súlyos betegségekkel.

Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, csaknem 300 lemezt adott ki, több tízmillió példányt adtak el belőlük a világon.

Borítókép: 2014. május 14-én egy prágai díjkiosztó ünnepségen készített kép Karel Gott cseh táncdalénekesről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!