Különleges megbízott

2018.01.28. 22:06

A szíriai helyzet megoldását sürgeti Angelina Jolie

A szíriai polgárháború politikai megoldását sürgette Angelina Jolie filmsztár, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különleges megbízottjaként látogatott el vasárnap egy szíriai menekültek számára létrehozott jordániai menekülttáborba.

Jolie hangsúlyozta, hogy a „humanitárius segítség nem hozhat hosszú távú megoldást” a kérdésben.

A színésznőt gyermekek hada vette körül a Zaatari menekülttáborban, amely alig egy órányi autóútra esik a szíriai határtól. Jolie ötödik alkalommal látogatott el Jordániába.

„Szívszaggató visszatérni Jordániába és látni, hogy milyen hatalmas nehézségekkel és traumákkal küzdenek a nyolcadik éve tartó polgárháború szíriai menekültjei” – mondta el az ENSZ által indított programban résztvevő menekült családokkal és kamaszlányokkal találkozva. A híresség hozzáfűzte, hogy „nagyon büszke” rájuk, és dicsérte kitartásukat.

Jordániában, Libanonban és más szomszédos országokban csaknem 5,5 millió szíriai menekült él. Jolie szerint a túlterhelt befogadó országok vendégszeretete példamutató.

A sztár kiemelte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága tavaly csupán a szükséges finanszírozás felét kapta meg a szíriai válság kezelésére, idén pedig még csupán a támogatás hét százaléka érkezett meg a szervezethez.

Csak egy életképes politikai rendezés teremthet a menekültek számára olyan körülményeket, hogy hazatérhessenek otthonaikba. Olyan megállapodás, amely véget vet az emberi szenvedésnek és a befogadó országok túlterheltségének – fejtette ki Jolie.

Jordániában az ENSZ adatai szerint több mint 650 ezer regisztrált szíriai menekült él. A Zaatari menekülttáborban 78 ezren laknak.

Borítóképünkön Angelina Jolie a menekülttáborban. Forrás:  AFP / Khalil Mazraawi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!