Cannes-i filmfesztivál

2018.01.04. 12:03

Cate Blanchett lesz a zsűri elnöke

Cate Blanchett ausztrál színésznő lesz a cannes-i filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke – közölték csütörtökön a szervezők.

(FILES) This file photo taken on December 07, 2017 shows Australian actress Cate Blanchett smiling during a photo call in Dubai. Australian actress Cate Blanchett, committed against sexual harassment, will be president of this year's jury for the Cannes Film Festival, organisers announced on January 4, 2018. The Cannes Film Festival 2018 runs from May 9 until May 20. / AFP PHOTO / PATRICK BAZ

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Patrick Baz

A kétszeres Oscar-díjas színésznő a május 8. és 19. között zajló 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Arany Pálma-díjáról döntő grémiumot vezeti majd. A tavalyi mustrán a spanyol rendező, Pedro Almodóvar vállalta a zsűrielnökséget.

A 48 éves sztár a közelmúltban a Weinstein-bortány nyomán a nőkkel szembeni szexuális zaklatások és erőszak elleni kampány egyik arca lett, és a hétfőn elindított Az idő lejárt! (Time's Up!) kezdeményezéshez is csatlakozott, amely a munkahelyükön szexuális visszaélés áldozatául esett nőknek nyújt egyebek mellett jogi támogatást.

Pierre Lescure és Thierry Fremaux, a cannes-i fesztivál vezetői páratlan tehetségű, elkötelezett színésznőként méltatták Blanchettet, akinek munkáját a színpadon és a filmvásznon egyaránt elismerik.

A színésznő elmondta: az elmúlt években számos alkalommal látogatott el színésznőként, producerként a cannes-i fesztiválra, ahol a nemzetközi versenyprogramban, illetve a filmvásáron fordultak meg filmjei.

„A puszta élvezetért” azonban, hogy csak a filmeket nézze, még sohasem járt a tengerparti városban, s nagyon megtisztelve érzi magát, hogy felkérték a zsűrielnökségre – fűzte hozzá.

Blanchett 2014-ben a Blue Jasmine című Woody Allen-filmben, tíz évvel korábban pedig Martin Scorsese Az aviátor című filmjében nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat.

2012-ben elnyerte a francia kulturális minisztérium kitüntetését is.

A BBC News emlékeztetett arra, hogy Blanchett az utóbbi évtizedben a harmadik női zsűrielnök Cannes-ban: 2009-ben Isabelle Huppert színésznő, 2014-ben pedig a rendező Jane Campion vezette a testületet.

Borítókép: AFP PHOTO / Patrick Baz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!