Nemesapáti

2016.04.26. 15:35

A Harangláb egyesület 13 éve dolgozik a környezetünkért

Nemesapáti - Környezetbarát ember - emberbarát környezet mottóval szervez programokat a településen az immár 13. éve eredményesen tevékenykedő Alsónemesapáti Harangláb Kulturális és Faluszépítő Egyesület.

Fincza Zsuzsa

Fábiánné Simon Klárával, az egyesület vezetőjével a program egyik helyszínén, a nemesapáti iskola udvarán egy padon üldögélünk. Bármelyik előkelő városi tanintézmény megirigyelhetné a két szomszédos település, Nemesapáti és Alsónemesapáti közös iskolájának felszereltségét, ide a „felső” faluba járnak az alsósok, az „alsóba” meg a felsősök az óvodásokkal együtt. Szabó Katalinnak, az iskola agilis igazgatójának köszönhetően ők sem szalasztják el a pályázati lehetőségeket, ezért egy pillanatig sem volt kétséges, hogy támogatják-e a faluszépítők hasonló törekvéseit.

Így esett, hogy közel 80 nemesapáti diák a Föld napját a Harangláb egyesület szervezésében a környezetvédelemnek szentelte. Délelőtt Nemesapátiban, délután pedig Alsónemesapátiban.

A Csertán Sándor Általános Iskola másodikosainak a 142. tanóra a környezetvédelem jegyében telt  - a képen Kőszeginé Vigh Ildikó osztályfőnökkel (balról jobbra)  Kránicz Kíra, Bicskei Máté, Zarándok Levente, Balogh Barnabás, Gerencsér Dominik, Török Teodóra, Fajt - Ujj Szeverin, Káli Luca, Béres Anna, Burka Adrián, Séllei Janka és Horváth Olívia

- A program megvalósításának - amit a Földművelésügyi Minisztérium Zöld forrás projektjének támogatása tett lehetővé - már az év elején nekiveselkedtünk. Február vége fele Szabó László kertészmérnök „Hogyan komposztáljunk?” címmel tartott előadást, április 1-jén pedig egy kézműves foglalkozás keretében a papírhulladék újrahasznosítására, használati tárgyak készítésére kaptunk gyakorlati jó tanácsokat dr. Tóth Ágnestől - sorolja Fábiánné Simon Klára, hozzátéve: - Régóta tudott, hogy a természet védelmére már gyermekkorban nevelni kell az embereket, ezért kértük fel a Zala-Depo munkatársait, hogy a Föld napján a bevált játszóházi projektjük keretében segítsék iskolásainkat a környezettudatos magatartás elsajátításában.

Ezzel persze még nincs „letudva” a jövő generáció környezetvédelemre nevelése. Az egyesület és a tanintézet tervei között szerepel, hogy a Csertán Sándor Általános Iskola mind a nyolc osztálytermében, valamint az óvodai csoportszobában is lehetővé teszik a gyerekek számára a szakszerű szelektív hulladékgyűjtést, ám ehhez nagyon sok speciális edényzetre van szükség, s erre a pénzt csak újabb pályázattal tudják előteremteni.

Fábiánné Simon Klára a már szinte kész zsebtérképpel

No, de a még Zöld forrás projektnek is befejezés előtt áll a legnagyobb vállalása: az alsónemesapáti hegyen egy olyan túraútvonalat derítenek fel, amelyen járva az érdeklődők könnyedén megtalálják a környék legfontosabb gyógynövényeit.

- Már három fontos útvonalat ki is jelöltünk - újságolja az egyesület elnöke. - Egy hete a 2,8 kilométer hosszú Csicskenye-út mentén piros-, az 5 kilométeres Szeder-út mentén kék-, s az 5,3 kilométeres Bodza-út mentén sárga alappal már felfestettük a fákra a turistajelzésekhez hasonlóan a gyógynövények ábráját, hogy azokat követve célhoz érjenek a túrázók. Hamarosan újra felkerekedünk és kihelyezzük 49 gyógynövény színes tábláját a nagyobb lelőhelyeknél. Ezen kívül a kiinduló pontként szolgáló Bodza-tanyánál egy nagy táblára felfestjük az Alsónemesapáti gyógynövény-útjait ábrázoló térképet.

Biztos, ami biztos, egy zsebtérképet is kap majd a vándor az útvonallal és a legismertebb, gyűjtésre érdemes gyógynövények képével és leírásával.

- A zsebtérkép egy kis útvonal kiigazítás után már nyomtatható. A tervezés és a grafika Tóth Norbert képzőművész, tanár munkáját dicséri, s  Abonyi Zsuzsanna botanikai illusztrátor festményei alapján a gyógynövények rajzait is ő készítette. A Zöld forrás projektünket május 21-én a III. Füvésznappal zárjuk: jó barátunk, Takács Ferenc zánkai füvesember vezetésével gyógynövénykereső túrára indulunk, hazatérve, a bográcsos ebéd után pedig meghallgatjuk, miként erősíthetjük velük az immunrendszerünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!