Nemesapáti

2012.05.02. 17:39

Több ezer zalai zarándok a vasi Szűzanyánál (fotókkal)

Mintegy három és félezer vasi és zalai hívő vett részt Vasváron a hatodik alkalommal megrendezett Szombathelyi Egyházmegyei zarándoklaton. A Szentkúton lévő erdei tisztáson május 1-jén, rég nem látott ismerősök elevenítették fel több évtizedes emlékeiket.

Horváth László


Hatodik alkalommal hívta dr. Veres András főpásztor - aki Stróber László zalaegerszegi apátplébános úrral egyetemben kerékpárral érkezett - a szombathelyi püspökség papjait, híveit egyházmegyei zarándoklatra; ezúttal a vasvári Szent Kútra.

Voltak, akik gyalog, vonattal, autóval, de legtöbben autóbusszal érkeztek ezen verőfényes délelőttön az erdei tisztáson kialakított szabadtéri oltárhoz, ahol az egyházmegye papjaival együtt mutatta be az ünnepi szentmisét a megyéspüspök. Aki Homíliájában felelevenítette Horváth huszárhadnagy legendáját, aki „megmosván szemét a forrásnál” visszanyerte látását; majd szólt a lelkivakságról, ami oly sok ember szemét homályosítja el.

 A kegyeletes szertartást követően alkalom nyílt a találkozásokra. Egy zalaegerszegi és egy alibánfai hölgy huszonöt (!) év után találkozott egymással, Vasváron. Voltak, akik két év elteltével szorították meg újra egymás kezét. És, akadt olyan nyolcvanhárom esztendős néni, aki elmesélte, hogy gyerekkorában aratás után gyalog hogyan jutott el Zalából a vasi Szűzanyához.

Délután keresztútjáráson, és szentségimádáson vehettek részt a zarándokok, majd körmenetben vitték a kegyszobrot a domonkos-templomba.

Hazafelé, fáradtan, de lélekben megpihenve indult útra a sokaság; és otthon felelevenedtek újra az emlékek, előkerült egy 1932-ben készült korsó, amelyben a forrásvizet szállították és most mellé került a május 1-jén vásárolt hű más is, valamint a nagylengyeli megváltozott munkaképességű emberek által készített rózsafüzér.

A zarándoklatok korábbi helyszínei:
2007 Maria Zell
2008. Máriagyűd
2009 Győr, vérrel könnyező Szűzanya
2010 Bucsuszentlászló,
2011 Mátraverebély Szent Kút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!