Nagyrada

2017.03.26. 17:01

Eseménydús hétvégéje volt Zalaszentbalázs és Nagyrada lakóinak

"Ej, azokban a régi, szép időkben" - sok ajakról hangzott el a közismert mondás az elmúlt napokban mindkét településen.

Szabó Zsófia

A zalaszentbalázsi kultúrházban ugyanis olyan fotó- és dokumentumkiállítás nyílt a tegnapi nap során, amely a község múltját, régi arculatát és az egykoron vagy máig ott élők mindennapjainak emlékét őrzi.

- Már régebben felvetődött a gondolat, hogy össze kellene gyűjtenünk a faluban fellelhető régi fotókat, egyúttal megmenteni őket digitalizált formában az utókornak - jelezte Hencsei Margit, a település polgármestere. - Sok felvételt és írásos dokumentumot kaptunk a lakóknak köszönhetően. Olyan írásos szövegeket is, melyek az 1800-as évekből származnak és mind a mai napig kiváló minőségűek. A tárlat anyagát bővítjük, ezután is várjuk tehát a szentbalázsi emlékeket őrző képeket - fűzte hozzá.

Generációk találkoztak a szentbalázsi fotókiállításon. Anik Józsefné (balról) Hencsei Margitnak érdekes történeteket mesélt
Fotó: Szabó Zsófia

Nosztalgiázásra nem csak a kiállításon, az azt követő idősek napi rendezvényen is lehetőségük nyílt a falu szép kort megélt asszonyainak, urainak, akiket idén is méltó módon köszöntöttek.

Az ünneplésből (jó) pár kilométerrel arrébb, Nagyradán sem maradtak ki az idős emberek. A hét utolsó napján lepte meg őket finom ételekkel és kulturális műsorokkal a falu vezetősége.

- Nem csak a jeles alkalmakkor törődünk elődeinkkel, az év többi napján sem hagyjuk őket magukra - jegyezte meg Zsiga Zsolt polgármester. - Legyen szó akár tűzifa aprításról télen, netán bevásárlásról a hétköznapokban, segítjük őket, amiben tudjuk - így Nagyrada első embere.

A rendezvényen részt vett legidősebb helybelieknek, a nyolcvanhét éves Horváth Ernőnének és a nyolcvanhárom esztendős Horváth Lászlónak külön ajándékkal is kedveskedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!