Nagypáli

2016.09.15. 17:10

Nagypáli rangos elismerést kapott

Tihany-Nagypáli - A 2016. évi európai falumegújítási pályázat díjátadó ünnepségét szeptember 8-10. között a korábbi győztes magyarországi településen, Tihanyban tartották, tájékoztatott Huber Imre.

Civil Tudósítónktól

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a 2016. évi nemzetközi pályázaton Nagypáli képviselte hazánkat, így a többi 24 versenyzővel egyetemben meghívást kapott a rendezvényre. Látnivalókban nem volt hiány, a résztvevők megtapasztalhatták, Tihany méltán lett a 2014-es nemzetközi nyertes a vallási, történeti, építészeti és kulturális hagyományok őrzésének elismeréseként.

Charles Konnen, a zsűri elnöke (Ausztria), Kis Miklós Zsolt államtitkár ( MVMM), Theres Friewald Hofbauer ügyvezető (Ausztria), Köcse Tibor polgármester (Nagypáli), Ryszard Wilczynski alelnök (Ausztria) Fotó: Nagypáli Önkormányzata

A díjátadásra pénteken délután került sor, Nagypálit az önkormányzat vezetői és a falu lakosaiból álló delegáció képviselte. Az ünnepséget a Tihanyi Bencés Apátság gyermekkórusa nyitotta meg a 42. zsoltár előadásával, majd Tósoki Imre, Tihany polgármestere, Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője és Kiss Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket.

Az Európai Falumegújítási Díj pályázatát 1990-ben hirdette meg először az ausztriai székhelyű Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség (ARGE), a díjat azóta kétévenként adják át. Theres Friewald-Hofbauer, az ARGE ügyvezetője kihirdette, az idén nyitottnak lenni mottóval kiírt pályázat fődíját 11 állam 24 települése közül az Ausztriában fekvő tiroli település, Fliess nyerte el. A zsűri a települések életének teljességét vizsgálta, melyhez hozzátartozik a gazdasági élet, az oktatás, a kultúra és a polgárok egymáshoz való viszonya. A nyertes pályázat értékelésekor döntő volt az emberi és természeti források kiaknázása. A pályázaton Nagypáli is rangos elismerésben részesült, önállóan végrehajtott falumegújítási eredményeit különdíjjal jutalmazta a nemzetközi zsűri. A díjat a község polgármestere, Köcse Tibor vette át. A ceremónia a nyertes tiroli település vidám műsorával zárult, mely nagy tetszést aratott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!