Nagykutas

2015.07.28. 14:42

Amerre a tehenek járnak - Pró és kontra: a falusi élet velejárója mocskot és kárt csinálnak

Nagykutas – Falu és az állattartás egykor összetartozó fogalmak voltak, ám a fejlődés – vagy nevezzük bárminek is az elmúlt évek folyamatait – ezen a téren is változást hozott.

Arany Gábor

Ennek egyik jelének tekinthetjük, hogy a nagykutasi önkormányzat kérdőívet küldött ki, megtudakolni, kinek milyen gondot jelent a Gyöp utcai állattartás? Okoztak-e kárt a vonuló tehenek? Elfogadnák-e, hogy a Gyöp utcában megtiltsák a tehenek terelését, illetve milyen megoldást javasolnak az állattartással kapcsolatban. A válaszokat névtelenül lehet beküldeni...– Ez azért kicsit furcsa szerintem, mert így felelősség nélkül bárki bármit írhat, s annak ellenére ez a véleményem, hogy mi is megkaptuk a kérdőívet – fogalmazott Borda Péterné, aki családjával tulajdonképpen a kérdőív célpontja. (Írásunk folytatása azonos cím alatt a 3. oldalon található.)Ugyanis ők a háztáji gazdaságukban a szépszámú aprójószág mellett 36 tehenet, egy bikát és változó számú borjút tartanak. A marhák naponta kétszer járják végig a legelőhöz vezető utat, ami a Gyöp utca közepétől északra futó háromszáz méteres szakaszt érinti. A panaszok emiatt érkeznek rendszeresen a polgármesterhez: sarat hordanak az útra, vonulásukat trágyafoltok jelzik, és mivel csak két-három ember kíséri őket, letapossák az árok szélét, belemennek a növényekbe, megesett, hogy parkoló gépkocsi tükre, karosszériája bánta a vonulást..

Borda Péter legelőre tereli a marhákat a Gyöp utcában. Jobbra látható a sövényt védő zsinór. Fotó: A szerző

Sajnos előfordult, de ez szerencsére ritka, és teljesen nem lehet kivédeni ismerte el Borda Péter, aki feleségével húsz éve költözött Nagykutasra épp azért, hogy gazdálkodhasson. Az okozott károkat mindig azonnal rendeztük tette hozzá. Véleménye szerint kölcsönös odafigyeléssel ezek a bajok is elkerülhetők, hiszen ismert a kihajtás ideje, akkor az autókkal nem kellene az amúgy is szűk utcában parkolni. Az állatok után feltakarítanak, kiigazítják az árok szélét is, a növények pedig egyszerűen megvédhetők, csak zsinórt kell kifeszíteni előttük, magyarázta. A módszer működik, ahogy azt a kihajtáskor magam is láthattam. Például a korábban tehenektől gyötört fagyalsövényt meg se közelítették, mert azt hitték, villanypásztor védi. Az más dolog, hogy végigzsinórozni utcát nem túl épületes látvány.

A megkérdezett utcabeliek véleménye megoszlott. Volt, aki rosszallását fogalmazta meg: mocskot és kárt csinálnak az állatok, más pedig a falusi élet velejárójának tekintette.

Nos, 2012 októbere óta törvény tiltja, hogy önkormányzatok helyi rendeletekkel akadályozzák a haszonállatok tartását. Nem tilthatják meg, vagy limitálhatják a haszonállatok tartását, tiltott övezeteket sem jelölhetnek ki a belterületeken. Ez csak a mezőgazdasági haszonállatokra vonatkozik, tehát például a baromfira, a sertésre, lóra, nyúlra, vagy szarvasmarhára,

Az állattartást senki nem akarja megtiltani vagy megakadályozni szögezte el érdeklődésünkre Ferenczné Baumgartner Éva polgármester. A panaszok azonban rendszeresen érkeztek. Ezért gondoltuk, hogy kikérjük az érintettek véleményét, javaslatát, a válaszokat a hónap végéig várjuk. Ezután megbeszéljük Borda Péterrel, hogy milyen megoldást lehet a problémára találni. Az eddig beérkezett javaslatok szerint nem az utca, hanem a kertek vége felé kellene az állatokat kihajtaniuk mondta.

A falu emlékezete szerint valamikor volt ott szekérút, ezt azonban a térképek nem jelölik, ám ha sikerülne a szomszédokkal megállapodni, ez alternatíva lehet a jelenlegi útvonalhoz. Sőt, mivel az almáskert melletti bérelt területet Borda Péter műveli, némi kerülővel azon keresztül is ki lehetne jutni a legelőre, ehhez szintén csak némi egyeztetés szükséges. Ráadásul a terelőútra talán nem sokáig lesz szüksége, mert Borda Péterék állattartó telep építésére pályáznak. Ha sikerrel járnak, akkor a falutól északra épülhet meg az uniós előírásoknak megfelelő, 50 tehenet befogadó új birtokközpont. (Tény viszont, hogy már az ellen is gyűjtöttek aláírást a faluban.) Az új telep átadásával megszűnik majd a Gyöp utcai gond, addig pedig remélhetőleg mihamarabb rátalálnak a megoldásra, amihez mindenkinek kisebb-nagyobb engedményeket kell tennie.

Idáig jutok gondolataimban, miközben az autó távolodik Nagykutastól, és eszembe jutnak Weöres Sándor sorai: Bóbita, Bóbita játszik, szárnyat igéz a malacra... Hm, ehhez hasonló lenne az igazi megoldás, bár a szélvédőn koppanó termetes madárpötty azonnal el is bizonytalanít...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!