Nagykanizsa

2016.08.25. 13:39

Vetít, és nem vakít

Nagykanizsa – A Csillagok Háborúja hetedik részében a főhőst, Han Solo-t maskarákba bújtatott csapat fogadta a bárban. A bizarr társaságban egy kanizsai lány, Kurta Lilla is helyet kapott. Csápos fejű szörny bőrébe bújva.

Szabó Zsófia

A fiatal nő neve nem ismeretlen a dél-zalai városban. Nemrég a festményeiből nyílt kiállítás a Honvéd Kaszinóban, bár sokan az intézmény diákszínpadának csapatából ismerhetik Kurta Lillát. Ám nem csak színdarabokban, amatőrfilmekben is szerepelt a huszonéves hölgy.

– Minden egy John Travolta filmmel kezdődött – idézte fel Lilla. – Amikor megnéztem, akkor szerettem bele a mozgóképek világába, s elhatároztam, ha törik, ha szakad, színész vagy rendező leszek. A státusz gyakorlatilag teljesen mindegy. A lényeg: köze s közöm legyen a mozihoz.

Ebben még semmi rendkívüli nincs, hiszen rengeteg kamasz dédelget filmes vágyakat. Lilla azonban nem ült a babérjain. Színdarabokat rendezett, eközben művészeti főiskolát végzett. Később a Színművészeti Egyetemet is megcélozta, ám a felvételiről kitették a szűrét, mert a bizottság szerint „túlkoros”volt.

– Pedig a színész vagy vágó diploma külföldön nem jön rosszul – jegyezte meg. – Tudom, mivel majd’ egy évet töltöttem Londonban. Ahová dolgozni, nyelvet tanulni és filmes vágyaim valóra váltása miatt mentem, bő másfél esztendővel ezelőtt. Nappal dolgoztam egy rendezvényszervező-vendéglátó cégnél, amely elsősorban nagy partik lebonyolítására szakosodott. Szerencsém volt: a munkám során olyan helyekre is bejuthattam, mint a Buckingham Palota. Erzsébet királynő és az uralkodó dinasztia több estélyén szolgáltam fel italt, vagy segédkeztem abban, amit rám osztottak. Mondanom sem kell, amikor először ebben a szerencsében részesültem, szinte rosszul voltam az izgalomtól. Idővel pedig Leonardo DiCaprio-val és Angelina Jolie-val is találkozhattam a munka jóvoltából – summázta. Elmondta, hogy később már nem feszengett ebben a közegben, bár „hidegzuhany” azért még érte brit földön.

Kurta Lilla az Avatar sztárját, Zoe Saldana-t is lerajzolta. A kép eljutott a színésznőhöz

– Meglepett, hogy némelyik világsztár egyáltalán nem műmájer – állította Lilla. – Angelina Jolie még szóba is elegyedett velem. Persze én majd „megkukultam”. A sokkok sora jócskán szaporodott, amikor a „hétköznapi” munkám mellett egy statisztaközvetítőnél kezdtem melózni. Szorgalmasan jártam szereplőválogatásokra. A befektetett energia meg is térült.

Lilla ugyanis a Bosszúállók című film készítésénél futárként közreműködött. A forgatás során felmerülő háttérmunkáknál segédkezett. Hatszáz fontot keresett ezzel.

Majd jött a Star Wars.

– Szóltak a statisztaközvetítőnél, hogy lenne egy kis munka. Semmit sem árultak el. Amikor tucatnyi statisztatársammal együtt megérkeztünk a forgatás helyszínére, egy férfi integetett nekünk. Harrison Ford volt. Akkor tudtuk meg, a Star Wars-ba kerültünk.

Csápokba, maszkokba öltöztették Lilláékat. A pár másodperces „alakítás” majd 24 órás munkájába került a nemzetközi statiszta csapatnak.

– Így sem volt biztos, hogy benne hagyják a jelenetet – így Lilla. – Erről én is csak a premieren győződtem meg. Csak annyi dolgunk volt, hogy Han Solo előtt álljunk. Tudod – fordult felém Lilla –, ez olyan semmitmondónak is tűnhet, hiszen nem vagyok felismerhető, a stáblistán sem szerepelek. Számomra mégis nagy dolog.

A fiatal lány időközben hazaköltözött. Filmet rendezett barátaival, s rajzolt is.

– Arra nagyon büszke vagyok, hogy a világháló segítségével eljutott a festményem Zoe Saldana-hoz és és a Hobbit sztárjahoz, Manu Benetthez. Ő a közösségi oldalán használta profilképként a rajzomat.

– A filmvásznat nem cserélem le textilre– summázta Kurta Lilla. – Bud Spencer és Terence Hill filmjeit ősztől újra levetítik. Ehhez kapcsolódóan lesz egy moziünnep, amelynek szervezéséből kiveszem a részem. Ez is egy szerepkör. Ez is mozi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!