Nagykanizsa

2015.12.21. 15:26

Végtelenül hideg és igencsak bonyodalmas mentőkocsi volt a Nysa

Nagykanizsa – "Borzasztó autó volt a Nysa, de mit tehettünk mást, azzal kellett dolgozni." Avagy: íme a mentőautó, amihez vesevédő is járt.

Horváth-Balogh Attila

Az Országos Mentőszolgálat legendás típusából egy hétfőn végleg otthonra talált a kanizsai mentőállomáson. A veterán korú relikviát a kanizsai születésű, de Zalaegerszegen mentőző Adorján András ajándékozta a szolgálatnak, azzal, ha lehet, a muzeális jármű Egerszegre vagy Kanizsára kerüljön. Nos, ez a vágya teljesült, azt ne részletezzük, hogy miért maradt a pakliban csak Nagykanizsa, de végül tegnap ide érkezett meg a Nysa. A kezdeményezést támogatóknak (köztük természetesen az Országos Mentőszolgálat Központi Főigazgatósága) köszönhetően még egy kocsibeálló is épült neki a mentőállomás udvarán, hogy az időjárás viszontagságaitól azért valamennyire védve legyen.

– Az egyik szerelmem a munkám, a mentőzés, a másik pedig a régi autók felújítása – hallottuk az átadáson a mentőt ajándékozó Adorján Andrástól. – Nálam több okból sem maradhatott (már csak a kék megkülönböztető jelzőfény miatt sem), ezért döntöttem úgy, hogy az autó tulajdonjogát átadom az Országos Mentőszolgálatnak, hogy az általam felújított Nysa 522 S típusú kocsi megmaradjon az utókornak. Maga az autó nem volt nagyon kedvelt, mert rengeteg baj volt vele – megesett, hogy a 2-3 napos új autó elromlott, folyamatosak voltak a gyújtásproblémák, nemegyszer kiszakadt a sebességváltó kar, a betegellátó térben nem volt fűtés, ezért a bajtársak pokrócokkal, vesevédővel szerelkeztek fel a téli hideg ellen...

Azt már Klaszán Sándor nagykanizsai mentőápoló mondta el a kis ünnepségen, melyre a régi kollégákat is meghívták, hogy szeretnék a kocsit veterán autóvá nyilváníttatni, majd bemutatni az iskolásoknak és a városi rendezvények érdeklődőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!