Nagykanizsa

2008.07.09. 02:28

Újra jönnek, megint mérnek

Belezna (hba) - Július 19. és 25. között folytatódik Új-Zrínyivár feltárása. A tavaly első alkalom- mal megrendezett várjátékokra pedig ezúttal Horvátországban, Légrádon kerül sor.

zaol.hu

Zrínyi Miklós 1661-ben, a Belezna és a Somogy megyei Őrtilos között lévő Szentmihályhegynél, a Mura és Dráva összefolyásánál épített várat földből, fából és vesszőfonatokból. A törökök 1664. június 8-án ostrom alá vették és negyvenszeres túlerejükkel el is foglalták az erődítményt, melyet július 7-én felrobbantottak. Még a nyomait is eltüntették, ezért 2 évvel ezelőttig bizonytalan volt a holléte. Az egykori vár helyének meghatározásában nagy szerep jutott Vándor Lászlónak, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetőjének, aki kutatásai alapján azt feltételezte, hogy az erődítménynek a Beleznához tartozó kakonyai rév környékén kellett állnia. 1993-ban Cseke Ferenc tanárral közösen egy emlékjel állítását is kezdeményezte.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel folytatott egyeztetések és tárgyalások eredményeként aztán 2006-ban elkezdődhettek az egykori vár feltárási munkálatai, a lövedékek becsapódási helyeinek felmérése, GPS-koordinátáik rögzítése. Ezek alapján meghatározható az egykori vár helye, kiterjedése.

Tavaly első alkalommal már sor kerülhetett Szentmihályhegyen az Új-Zrínyivár várjátékokra is, amely idén horvát oldalon folytatódik. Nem állnak meg a feltárás, az enyészeté lett vár térinformatikai feltérképezésének munkálatai sem. Ám az erődítményhez tartozó, a hős védők tetemeivel feltöltött kút feltárására sajnos, idén sem jut pénz, ahhoz 5-6 millió forintra és legalább két hónapnyi munkára lenne szükség - tudtuk meg Papp Ferenc alezredestől, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem munkatársától, a kutatások koordinátorától. Elmondta: július 19. és 25. között az egyetem hallgatói érkeznek az Őrtilos és Belezna közötti területre, s horvát kutatók is jönnek a határ túloldaláról, Légrádból és Alsódomborúról, illetve a Hadtörténeti Intézetből.

Papp Ferenc hozzátette, a helyi lakosok bevonásával szeretnék felújítani az emlékhelyhez vezető, mára elkorhadt fahidat, illetve a lépcsőkorlátokat is.

A várjátékokra pedig ezúttal augusztus 31-én, a horvátországi Légrádon kerül sor. Délelőtt tudományos előadások, délután kulturális programok, harci bemutatók várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!