Nagykanizsa

2016.09.21. 18:35

Az oroszországi Togliattiban táboroztak a kanizsai középiskolások

Nagykanizsa - A Batthyány- és a Mező-gimnázium öt diákja vett részt a Nagykanizsa testvértelepülésén, Togliattiban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Táborban.

Benedek Bálint

A közel 720 ezer lakosú orosz város meghívásának tettek eleget a kanizsaiak. A batthyányis Szabó Kata, Kincses Olívia, Illés Máté és Balogh Anna mellett a mezős Támba Rebeka vendégeskedett a Volga partján lévő ifjúsági táborban, ahova érkeztek még olaszok, németek és kínaiak is.

- A diákok nemzetközi csapatokban tanultak és tevékenykedtek kiválóan képzett diák csoportvezetők és lelkes pedagógusok közreműködésével - mondta Fodorné Koller Zsuzsanna, a Batthyány-gimnázium tanára. - A precíz szervezésnek köszönhetően egy percet sem unatkoztunk, a csapatvezetők a táncos-zenés reggeli tornától az éjfélbe nyúló gyertyafényes összegzésig mindent levezényeltek. Egyebek mellett nyelvi órákon, sportversenyen, kiránduláson, koncerten, filmforgatáson, volgai hajókázáson, múzeumlátogatáson és tudományos konferencián vettünk részt.

A kanizsai küldöttség a Volga-parton: Illés Máté, Támba Rebeka, Balogh Anna, Fodorné Koller Zsuzsanna, Szabó Kata és Kincses Olívia
Fotó: Batthyány Lajos Gimnázium

Mindezt oroszul, angolul, németül, franciául tették, némi kínaival és magyarral vegyítve, de leginkább a szív, a barátság és a szeretet közös nyelvén. A kanizsaiak feladatot is kaptak: Balogh Anna angol nyelvű prezentációt tartott városáról, míg Támba Rebeka a hazai filmművészetet mutatta be, szintén angolul. A program részeként az orosz vendéglátók egy új, modern magániskolába is elkalauzolták a küldöttségeket. A táborban végzett munka és hozzáállás elismeréseként pedig díjakat osztottak. A Szív Embere díjat Rebeka kapta, a Volga-parti mese című filmben nyújtott remek alakításáért pedig Balogh Anna és Illés Máté teljesítményét ismerték el. Gyönyörű mozgásáért dicséretben részesült Szabó Kata, Támba Rebeka és Kincses Olívia.

Katának az orosz nyelv hangzása mindig is tetszett, s úgy érzi, a jövőben hasznát veheti. Olívia szerette volna megismerni a cirill betűket. Balogh Anna még csak most kezdte a középiskolát, s bár angolt választott, az utazás lényegesen megváltoztatta a személetét, ezért az oroszt is elkezdi. Rebekát évekkel ezelőtt elvarázsolta a nyelv különleges hangzása, angolul és németül már tanul, de még érdekli a francia is.

- A csapatunk nagyszerű munkát végzett, jól képviselte városunkat, a diákok emellett életre szóló élményeket szereztek - tette hozzá Fodorné Koller Zsuzsanna. - Az oroszok szinte lerohantak bennünket a szeretetükkel, olykor úgy éreztük, ezt nem is lehet viszonozni. Mindegyik fiatal szorgalmasan tanulja a nyelvet, ami szintén jó pont volt vendéglátóinknál, akik sokat segítettek e téren is. Kijelenthető: a két város közötti összetartás szoros, és őszinte alapokon nyugszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!