Nagykanizsa

2011.02.28. 19:03

Közmunkások irtják a Principális medrében a bozótost

A Nyugat-dunántúli Regionális Vízügyi Igazgatóság a közfoglalkoztatás új rendszerében hozzákezdett a Principális-csatorna medrének rendbetételéhez.

Horváth-Balogh Attila

Immár évek óta visszatérő téma a csatorna kitakarítása. Legutóbb tavaly ősszel veszélyeztette az iszappal feltöltődött, náddal, növényzettel benőtt mederben vészesen megemelkedő vízszint a lakóházakat. Most úgy tűnik végre, valami elkezdődött: néhány napja ugyanis zöld mellényes munkások dolgoznak a meder szélén a metsző, hideg téli szélben.


– Nemcsak a kiskanizsai szakaszon okozott gondot a Principális, hanem például Zsigárdmajornál is, ahol a közlekedést akadályozta – bocsátotta előre Vaski Endre, a Nyugat-dunántúli Regionális Vízügyi Igazgatóság zalaegerszegi szakaszmérnöke. – Most, az idei évben a zsigárdmajori bekötőút és a csatorna kereszteződésétől egészen a Kiskanizsa, Pivári utca alatti részig (ahol a Lazsnak-csatorna a Principálisba torkollik) tervezünk munkákat végezni. A 8–10 kilométer hosszúságú szakaszon e napokban a mederben megtelepedett és elburjánzott, a víz szabad elfolyását megnehezítő vagy gátló fás szárú növények eltávolítását végezzük. Ezt, sajnos, különféle természetvédelmi szempontok, előírások miatt hamarosan abba kell hagynunk, de a munkálatokat folytatjuk aztán is, méghozzá a gaz kaszálásával.

Vaski Endre hozzátette, ezenkívül a feltorlódott uszadékok eltávolításával is foglalkoznak majd a nyáron.

A január 17-től december 31-ig tartó projektet egyébként az új közfoglalkoztatás keretében hajthatják végre. A 8 órás foglalkoztatásban Nagykanizsáról 15 ember vesz részt.
– Arra, hogy a meder teljes kotrására mikor kerülhet sor, sajnos nem tudok válaszolni – jelezte a szakember. – Uniós pénzt remélünk hozzá, mert százmilliókról van szó...


A mocsarasodó területeket csapolja meg
A Zala és a Mura között elhelyezkedő Principáliscsatorna a környék mocsarait csapolta meg. A vízfolyás választja el egymástól a nagykanizsai és kiskanizsai városrészt, bal partján állt egykoron a vár. Ha a csatorna 1802-ben nem épült volna meg anno, a Zalaegerszeg és Nagykanizsa közti völgy talán még ma is mocsár lenne. A Princiben (melynek vizében régen fürdőzni is lehetett) csuka, kárász, keszeg, domolykó és naphal „lakik”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!