Nagykanizsa

2016.02.13. 11:20

Kertművelés, áfacsökkentés, házias finomságok Nagykanizsán

Nagykanizsa - Rengeteg szabad kapacitás veszik el azzal, hogy az országban nagyon sok kert nincs megművelve, az óriási veszteség - mondta a nagykanizsai vásárcsarnokban tartott szombati sajtótájékoztatóján dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Horváth-Balogh Attila

A sajtótájékoztatóra - melyen részt vett Dénes Sándor, a dél-zalai város polgármestere és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár is - a vásárcsarnokban megrendezett termelői vásár és böllérbemutató kapcsán került sor.

A polgármester köszöntője után dr. Nagy István kapott szót.

- A Földművelésügyi Minisztérium idén nagy hangsúlyt szeretne fordítani arra, hogy a házikertek gondozottak, megműveltek legyenek. Ha az önellátásig eljutunk, már azzal is elégedettek lehetünk, de a cél nyilván az, hogy emberek a kertművelésből tudjanak boldogulni is - jelentette ki. Az államtitkár beszélt a sertéshús áfacsökkentésének kedvező hatásairól is és elmondta: Kanizsán is azt tapasztalta, hogy a kereskedők „nem nyelték le” az áfacsökkentést (ennek összege éves szinten 25 milliárd forint, ami családonként 10 kilóval több sertéshús vásárlására nyújt lehetőséget), hanem beépítették az árakba. Ennek is köszönhetően folyamatosan nő az országban a sertések száma, jelenleg 3,3 millió körül alakul. Hozzátette: megvizsgálják, hogy hasonló intézkedésre sor kerülhet-e például a baromfiágazatban - habár itt nem látnak akkora értékesítési problémát, ami ezt indokolná.

Cseresnyés Péter arra mutatott rá: a foglalkoztatáspolitika is kedvez az agrárágazatnak azzal, hogy kiterjesztette rá a munkahelyvédelmi akciótervet. Ennek köszönhetően a szektorban dolgozók foglalkoztatását járulékcsökkentéssel ösztönzi az állam.

A vásárba számos termelő hozta el kézműves portékáját, A miháldi Illés Péter mézzel savanyúságokkal, őrölt paprikával, gyümölcssajtokkal érkezett.

- Amikor egy-egy rendezvényhez kötődik a szombati piac, akkor mindig jobb a forgalom, mint egyébként, de most sajnos, az eső láthatóan sok vásárlót visszatart - konstatálta.

- Összességében azonban érzékelhető, hogy megnőtt a kereslet a házias, egészséges termékek iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!