Nagykanizsa

2013.02.17. 15:03

Jó kondival medencében is versenyezhetnek a sárkányhajósok

Nagykanizsa - Második alkalommal vették birtokba a sárkányhajósok a Kanizsa Uszoda úszómedencéjét vasárnap, az egész napos megmérettetésen gyorsaságukat és koncentráló képességüket bizonyíthatták a sportág szerelmesei.

Ziegler Anita

A reggeli gyülekezéskor még csendesen ringatózott a 12 méteres, kötelekkel kifeszített sárkányhajó az uszoda nagy medencéjében, csak a versenyzők bemelegítő karlendítései fodrozták meg néha a tükörsima vízfelszínt. Néhány szakavatott sárkányhajós szerint többek között az állóvíz mozdulatlansága az, ami nehezíti a fedett térben történő versengést, hiszen egy-egy kedvező áramlat segíthetné az evezők munkáját. Persze van más is, amit számításba kell venni a rendhagyó lapátolás során.

- A sárkányhajó utolsó három padján mindkét oldalon hat-hat versenyző foglal helyet - magyarázta Varga Péter, a Kanizsa Kajak-Kenu Klub elnöke. - A feladat látszólag egyszerű: amelyik csapat előbb elmozdítja a hajót egy három méteres távolságban található, előre kijelölt pontig, az nyer. Amennyiben egy percen belül nem érik el a partot, akkor az ehhez közelebb elhelyezkedő játékosok győznek. Idén immár huszonnégy csapat vesz részt a megmérettetésen. Minden menet során az első két győztes harcolhat tovább az első négy helyért, míg a harmadik-negyedik helyezettek az ötödik-nyolcadik címért indulhatnak. Az idei győztes ingyen nevezhet a IV. Kanizsai Sárkányhajó Versenyre - tudtuk meg.

Később pedig az is kiderült, az első hallásra egyszerűnek tűnő feladat komoly kihívást jelent a sárkányhajósoknak.

Steinhardtné Kiss Erzsébet, a NaVi SE Mix XXL Sárkányhajó Egyesület tagja csuromvizesen, ám elégedetten szökkent ki a hajóból, miután csapatával „túlevezték" a Wave Hunters legénységét.

- A medencés megmérettetés sokkal nehezebb, mintha nyílt vízen eveznénk, hiszen itt erőteljesen és gyorsan kell lapátolni. A folyamatos edzés fontos, a zsámolyokkal, medicinlabdákkal folytatott gyakorlatok során kitűnően erősíthetjük lábainkat és a karokat, így ha kijön a jó idő, felkészülten pattanhatunk a sárkányhajóba - ecsetelte.

Peterka Henrietta, a Kanizsa Sárkányhajó Sportegyesület elnöke és versenyzője elárulta, hazánkban a medencés sárkányhajó verseny ugyan még nem működik versenyrendszerben, a február 9-én megrendezett fővárosi Aquaworld Medencés Sárkányhajó Kupa remek alkalom volt a bizonyításra. A kanizsai sárkányhajósok azon tizenhat meghívott egyikei lehettek, akik összemérhették ügyességüket a shanghai küzdelem magyar győztesével, a világbajnok fővárosi Römi csapattal.

Heniéknek végül volt mit ünnepelniük, hiszen győztesként kerültek ki a megmérettetésből. Visszatérve a vasárnapi történésekhez, nem csak a felnőttek, hanem az „aprónép" is ügyeskedett a vasárnapi versenyen.

A Palini Általános Iskola hatodikosai kitartóan küzdöttek kőrösis társaikkal.

- Más a medencében történő verseny, mint a nyílt vízi, hiszen kevesebben vannak a versenyzők. Talán még az erőnél is fontosabb, hogy elkapják a megfelelő ütemet a hajóban ülők - mondta el Horváthné Hegyi Erzsébet, a palini gyerkőcök testneveléstanára.

Eredmények:

A II. PB Hunária Kanizsa Uszodai Sárkányhajó Verseny dobogósai: Általános iskolai kategóriában elsőként a Kőrösi, másodikként a Palini Általános Iskola Csapata végzett. Középiskolás kategóriában a Mező megelőzte a Cserhátit. Női kategóriában a kanizsai Csak Csajok elsők lettek, őket követte a KVSE Dragons Komárom együttese, majd a NaVi SE lánycsapata. A férfiak mezőnyében a Kanizsa Sárkányhajó Sport Egyesület végzett elsőként, másodikként a NaVi SE, harmadikként pedig a KVSE Dragons Komárom játékosai teljesítettek. Mix kategóriában ugyancsak a KSSE lett az első, utánuk a NaVi Mix XL, majd a NaVi Ml csapata lépett a dobogóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!