Nagykanizsa

2011.02.18. 06:04

Idén sem jut több pénz a bérlakások felújítására

Nagykanizsán várhatóan az idei évben sem jut több pénz a bérlakások, illetve egyéb önkormányzati ingatlanok felújítására, mint tavaly. A tervek szerint a munkálatokra közel 40 millió forintot különítenek el.

Sámel József

Noha a közgyűlés csak a jövő héten tárgyal a város költségvetéséről, annyi már kiszivárgott, hogy pénzügyi szempontból az idei esztendő sem lesz jobb, mint az előző. Ennek tükrében az sem meglepő, hogy az úgynevezett címjegyzékes munkákra (bérlakások és egyéb önkormányzati résztulajdonnal bíró épületek felújítására) is a tavalyi keret, azaz 40 millió forint áll rendelkezésre.

– Tavaly összesen 26 darab megüresedett önkormányzati bérlakást sikerült helyreállítani, mintegy 23,5 millió forint értékben – jegyezte meg Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. – Ezenkívül pár épületet – Hunyadi utca 16., Kossuth tér 3., Eötvös tér 2/A-3. – is el kellett bontani, melyek összköltsége megközelítette a 12 millió forintot. Mindezek mellett néhány olyan munkát is el kellett végezni, melyek nem tűrtek halasztást, így például az Erzsébet tér 20. szám alatti társasház rossz állapotú, életveszélyes függőfolyosóját állítottuk helyre. A rendelkezésre álló 40 millió forintnak tehát volt helye, sőt, ennél többet is el tudtunk volna költeni.


Persze így is maradt üresen álló bérlakás, jelenleg 30-40 ilyen ingatlan vár felújításra.

A bérlakások minél gyorsabb helyreállítása az önkormányzatnak is érdeke, hiszen mielőbbi üzembe helyezésük bevételt jelent a városnak.

A zrt. nemrég összeállította az idei címjegyzékes munkákat, melyben szerepel többek közt a Petőfi utca 5. szám alatti „Fiúkollégium” tetőszigetelése is. Mint kiderült, a beázások állandósultak, a legfelső szint teljesen használhatatlanná vált. Az elképzelések szerint az idén 25 darab önkormányzati bérlakás felújítására is sor kerül, mintegy 22,5 millió forint értékben. 


Milliós tétel a helyreállítás költsége
Az önkormányzati rendelet értelmében a bérlakásokat kizárólag felújítást követően lehet bérbe adni. Mindez viszont jelentős költségekkel jár, egy-egy bérlakás helyreállítása átlagosan megközelíti az 1 millió forintot. A város vezetése éppen ezért azon gondolkodik, hogy a jövőben a bérlő is vállalhassa a felújítás költségeit, amit aztán a későbbiekben elszámolhat. Ennek szerződéses garanciáit azonban még ki kell alakítani. Nagykanizsán egyébként közel 1500 önkormányzati bérlakás van, melyek közül 1250 lakott. A komfortfokozatot tekintve elmondható, hogy az összkomfortos, s komfortos lakások aránya eléri a 85 százalékot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!