Nagykanizsa

2015.09.27. 14:27

Fejben őrizték a receptúrákat

Szombaton a Szent József Plébánián és a volt ferences kolostorban a ciszterci lelkiséggel, a hagyományos szerzetesi tevékenységekkel, illetve az Alsótemplom gyönyörű belsőjével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Horváth-Balogh Attila

Már 2. alkalommal csatlakoztunk az országos kitekintésű Ars Sacra Fesztiválhoz, melynek idei mottója: Szentek legyetek! hallottuk a házigazda Váron Istvántól, a Szent József Plébánia plébánosától. Az egy hétig tartó rendezvényfolyam ma zárult, s erre meghívtuk Dékány Árpád Sixtust, a Zirci Ciszterci Apátság apátját és Nagy Lénárd atyát, szintén ciszterci szerzetest. Az ő segítségükkel mutattuk be a volt kolostorban a szerzetesi életet. Az egyik helyiségben az imáról és a böjtről lehetett előadást hallgatni, egy másikban a szerzetesek hármas fogadalmáról, a tisztaságról, engedelmességről és a szegénységről, a harmadikban pedig a szerzetesek hagyományos tevékenységeiről, sörfőzésről, tanításról, sajtkészítésről esett szó. A 4. helyiségben arról folyt a diskurzus, hogy a világiak hogyan sajátíthatják el a spiritualitást.

A rendezvényen a szerzetesek hagyományos kézműves termékeiből, így például a zirci apátsági sörből is ízelítőt kaptak a vendégek. S hogy a szellem se maradjon táplálék nélkül, Dékány Árpád Sixtus a ciszterci lelkiségről is beszélt.

- Maga a rend egy lelkiségi mozgalomként indult, úgy szakadt ki a bencés közösségből - bocsátotta előre. - Aztán később organikus fejlődés révén vált önálló szerzetesrenddé. A kezdetekkor a legfontosabb volt számunkra az istendicséret és a munka, utóbbi nem annyira a haszonszerzést szolgálta, hanem az önfenntartást. A ciszterci közösség zárt volt, kevésbé a világ dolgaival, inkább Istennel és önmagával foglalkozott elsősorban.

Az apát azt is elmondta: a legújabb korban jelenik meg életükben a korábbinál hangsúlyosabban a külvilág. Ma már oktatási intézményeket működtetnek, részt vesznek az egyházi lelkipásztori munkában, turizmussal foglalkoznak, és legújabban pedig (éppen ez utóbbihoz kapcsolódóan) ismét elkezdtek sört főzni.

Búza-, pils- illetve belga típusú söröket készítünk - fűzte hozzá - Régi receptjeink sajnos, nem maradtak fenn, hiszen azokat óvatosságból fejben őrizték a testvérek. Ezért új receptúrákat kellett kikísérleteznünk.

A nap az egykori ferences kolostort bemutató gyertyás sétával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!