Nagykanizsa

2016.08.16. 15:07

Emléktáblát avattak Rózsás János házánál - A város a Gulag áldozatai előtt is tiszteleg

Nagykanizsa – Az emléktáblát az önkormányzat helyezte el Rózsás János egykori otthona falán, az avatásra ma került sor.

Horváth-Balogh Attila

Az eseményen megjelenteket elsőként Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója köszöntötte kiemelve: néhai Rózsás János, Nagykanizsa díszpolgára születésének 90. évfordulója alkalmából hajt fejet az egykoron a  Gulagon raboskodó író, történész munkássága előtt az önkormányzat az emléktábla révén. Rózsás János a szovjet rabtáborokba hurcolt százezrek nevében emelte fel szavát, így a Gulag emlékévben elhelyezett táblával rájuk is emlékezik Nagykanizsa közössége. Ezt követően Dénes Sándor polgármester mondott  beszédet.

Dénes Sándor polgármester, valamint Vitéz Nagy Ottó, a POFOSZ nagykanizsai és Kiss Bódog Zoltán, a szervezet megyei elnöke leplezte le a táblát

– A múlt szándékos torzításoktól mentes, hiteles  feltárása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jövőt építhessünk – szögezte le a polgármester. – Akik életüket áldozzák azért (megjárva a poklot is), hogy fellebbentsék a fátylat az elfedett valóságról, hogy felmutassák a múlt igazságait, azok a jövőt és a közösséget, az emberi értékeket jelentik számunkra. Ezért kötelességünk e hőseinket, az emléküket megőrizni, gránitba vésni.

Dénes Sándor hozzátette: Rózsás János megjárta ezt a poklot, 1944-ben, 18 évesen esett szovjet fogságba, s 1953 teléig raboskodott a Gulagon, előbb köztörvényes bűnözők, majd politikai foglyok között. Könyveiben arra törekedett, hogy megtudja a világ: a Gulag táborai épp olyan embertelenek voltak, mint a náci koncentrációs táborok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!