Nagykanizsa

2014.03.03. 16:55

Egy vagon az áldozatok emlékével

Nagykanizsa - Az Élet Menete Alapítvány szervezésében a holokausztot bemutató megrázó vándorkiállítás érkezett hétfőn a nagykanizsai vasútállomására.

Horváth-Balogh Attila

A vándorkiállítást egy korabeli vagonban alakították ki, olyanban, amilyenekben egykoron a zsidó áldozatokat is szállították a náci halálgyárakba. Csendőr és német katonai egyenruha, a soha vissza nem térő áldozatok halomba pakolt bőröndjei, mindennapi használati eszközeik és az emberiség története legundorítóbb fejezetének képi emlékei a Magyar Nemzeti Múzeum korabeli fotográfiáin. A minden jóérzésű embert megrázó kiállítást – melynek 62. állomása Nagykanizsa, ahonnét Pécsre, illetve Szabadkára gördül tovább a vagon – Cseresnyés Péter polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

– Miképpen történhetett ez meg? Miképpen válhatott mindez egyáltalán lehetségessé? – tette fel a költői kérdést. – A holokauszt eltörölte ez európai történelem és szellemtörténet folyamatosságát, olyan cezúrát és traumát jelentett, amely mindmáig válaszokat vár és kérdéseket tesz fel önmagunk múltja, jelene és jövője szempontjából.

 

Dr. Székely István, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség elnöke „csak" egy újságcikket idézett.

– 1945. április 28-án ez jelent meg a Zala című újságban: „Ma egy esztendeje, hogy Nagykanizsán reggel 1 órakor Magyarország minden más városát megelőzve megjelentek az utcákon azok a sárga plakátok, melyekben kimondták több, mint 2000 zsidó halálos ítéletét. Bírói ítélet nélkül, bűntelenül indultak el arra az útra, amelyről csak nagyon kevesen térhettek vissza." – idézte a korabeli írást. – "Nagykanizsa volt a legelső és így az útmutató. Súlyos tudat volt ez mindenkinek, aki itt született, itt élt, mert város ennél mélyebbre nem süllyedhetett."

Ezt követően egy gödöllői születésű holokauszt-túlélő, a 86 esztendős Forgács János osztotta meg emlékeit. Beszámolójából kiderült: többször is csak a vakszerencsén múlt, hogy megmenekült a gázkamrától és a krematóriumtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!