Nagykanizsa

2016.07.29. 15:34

Egy éjszaka alatt háromezer embert végeztek ki Auschwitzban

Nagykanizsa – A Holocaust 72. évfordulójára emlékkonferenciát és gyásszertartást szervezett tegnap a roma nemzetiségi önkormányzat.

Szabó Zsófia

Délelőtt, a városi könyvtárban, filmvetítéssel és előadásokkal, majd ezt követően a Vár úti Ifjúsági Parkban lévő Holokauszt emlékműnél emlékeztek meg arról a háromezer, roma származású emberről, akiket 1944. augusztus 2-ről 3-ra virradóan végeztek ki Auschwitzban, a tábor felszámolása miatt.

– Családok százait gyilkolták meg – ezt  Lendvai Ferenc, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke mondta beszédében, aki hangsúlyozta azt is: a gyilkosság már a kirekesztésekkel és a szavakkal történő megbélyegzéssel elkezdődött. Minderre végül a gázkamrákban, a golyó, vagy az ütlegelés által bekövetkezett halál tett pontot.

– Azon kevés embert pedig, akik mindezt mégis túlélték, a járványok és az éhezés pusztította el. Alig akadt, aki végül hazatérhetett otthonába – emelte ki Lendvai Ferenc, aki hozzátette: évtizedek elmúltával is emlékezni kell az áldozatokra. Azért, hogy ne ismétlődjön meg újra az emberi civilizáció  szörnyűségekkel sújtott tragédiája.

– Háromezer gyermek, nő, férfi számára a remény utolsó sugarai is kihunytak. 1944. augusztus másodikának éjjelén – ennek Tóth Nándor, Nagykanizsa alpolgármestere adott hangot megemlékező gondolataiban. Annak is, hogy a Holocaust nem csak a jelen, a múlt traumája is.

A megemlékezők, köztük Teleki László, Kanász János és Tóth Nándor, gyertyát gyújtottak a roma Holocaust áldozatainak emlékére

Utalt arra, olyan rémtettek történtek meg  72 évvel ezelőtt, amikre sosem gondolt volna senki, hogy valaha előfordulnak.

– Akkor megbomlottak a közös világ alapjai – fűzte hozzá Tóth Nándor. – Ezért ki kell állnunk egymás és az erkölcsi értékek mellett – hívta fel a jelenlévők figyelmet az alpolgármester.

– A roma Holocaustot egy gondolatvírus okozta. A pusztító ideológia nem sokkal később már tettlegességig fajult és ártatlan emberek millióinak kivégzéséhez vezetett – erről Teleki László országgyűlési képviselő beszélt a gyásszertartáson.

– A fájdalmakon túl figyelmeztetés ez számunkra is. A tekintetben, hogy az embertelen gondolatokat soha ne kövessék tettek. Ugyanis azokat megállítani már túl késő, s mint a Holocaust is példa rá: lehetetlen – összegezte Teleki László, aki hozzáfűzte: a megemlékezés nem csak múltidézés. Üzenet is a jövő generáció számára.

A beszédek után a résztvevők elhelyezték koszorúikat a faragott emlékműnél és gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!