Nagykanizsa

2014.10.14. 17:20

Délvidéki kirándulás, számos tanulsággal - Négy napot töltöttek a diákok Szerbiában

Nagykanizsa - Rendhagyóan indult a tanév a Batthyány-gimnázium 7. a osztályának, a Határtalanul program keretében ugyanis nemrégiben négynapos szerbiai kirándulásra indultak a diákok.

Varga Lívia

– Az utazást előtanulmányok előzték meg, fontos volt ugyanis, hogy a diákok képet kapjanak arról, mit látnak majd a négy nap során – mondta el Andl Melinda osztályfőnök. – Első állomásunk Szabadka volt, ahol a városházát, a zsinagógát és a Cifra palotaként ismert Raichle-palotát néztük meg. A látnivalók kapcsán meséltünk a diákoknak a szecesszióról, majd a híres fürdőhelyet, Palicsot vettük célba.

Csoportkép a Tisza-parton, Magyarkanizsánál. Sokan Szerbiában látták először a folyót, ami így nagy élmény volt számukra. Fotó: Batthyány-gimnázium

Ezt követően számtalan program várt még a diákokra, akik Zentán, a délvidéki magyarság egyik kulturális központjában megnézték az 1697-es zentai csata emlékművét, s azt is megtudták, hogy Savoyai Jenő a törökök ellen ott nyerte meg a magyarországi területek visszafoglalásának egyik legjelentősebb és legvéresebb harcát.

– A gyerekeknek nagy élményt jelentett, hogy az ottani, November 11. Általános Iskolában magyarul beszélgethettek a diákokkal – folyatja az osztályfőnök, felvillantva még néhány képet a kirándulásról. Mint meséli, Moholon megnézték a Délvidék egyetlen szabadtéri Szent István szobrát, s felkeresték Csúrog városát, az 1944-45-ös délvidéki vérengzések egyik helyszínét. Meghódították Rednek várát, s lementek a péterváradi erőd alatt fekvő katakombákba is. Zomboron pedig felkeresték Ranódy László, a Lúdas Matyi című játékfilm alkotójának szülőházát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!