Nagykanizsa

2016.09.15. 14:06

Csökkent a lakbérhátralék

Nagykanizsa – Az elmúlt két évben közel 30 millió forinttal csökkent a bérlakásokat is kezelő önkormányzati társaság kintlévősége. A Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. szerint ettől függetlenül még nehézkes a követelések behajtása.

Pásztor András

Bilicz Csaba vezérigazgató szerint két fontos tényező játszott közre abban, hogy az elmúlt két évben sikerült csökkenteni a társaság kintlévőségeit. Egyrészt a nem fizető bérlők esetében a korábbinál hamarabb elkezdik a hivatalos jogi procedúrát, másfelől az is vitathatatlan, hogy az elmúlt időszakban némileg javult a fizetési hajlandóság.

– Kanizsán megközelítőleg 1400 bérlakás van, melyek állapota, illetve komfortfokozata eléggé különböző – kezdte a vezérigazgató, aki hozzátette: társaságuknak 165 millió forintos kintlévősége van, ám ennek nagyobb része – mintegy 130 millió forint – éven túli tartozást jelent. – Sajnos, ennek behajtására roppant kicsi az esély, sok esetben ki sem tudjuk nyomozni, hogy a korábbi bérlők, akik több milliós tartozásokat halmoztak fel, merre vannak jelenleg. Az éven belüli tartozás – körülbelül 35 millió forint – behajtására mindig sokkal nagyobb az esély.

Bilicz Csaba elmondta: az első havi lakbérhátralékosokat levélben értesítik, majd ha ennek ellenére sem történik meg a számla kiegyenlítése, akkor felszólító levelet küldenek a bérlőnek, melyben a fizetési meghagyás és a kilakoltatás lehetősége is felmerül következményként.

– A bérlők nagy többsége ilyen esetben együttműködővé válik, vannak, akik részletfizetési kedvezményt kérnek – említette a vezérigazgató, aki hozzátette: a lakbér hátralékok esetében az a legfontosabb szempont, hogy ne halmozódjon fel több százezer forintos tartozás, azt ugyanis a bérlőnek is nehéz rendezni.

Bilicz Csaba ugyanakkor jelezte: egy nem fizető bérlő tényleges kilakoltatásáig – a jogi procedúra elhúzódása miatt – akár két év is eltelhet.

– A nem fizető bérlők esetében az is jellemző, hogy lakbérek mellett, a közüzemi díjak terén is komoly hátralékot halmoznak fel, ám ezt a szolgáltató úgy rendezi, hogy kikapcsolja az áramot vagy a fűtést – magyarázta a vezérigazgató, aki ugyanakkor elismerte: ezen ingatlanok esetében – új bérlő kijelölésekor – az önkormányzat fizeti a szolgáltatás visszakapcsolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!