Nagykanizsa

2016.09.23. 14:30

Csaba testvérhez utazik a gép

Nagykanizsa – Korábban faipari vállalkozások felajánlása révén vittek ki már gépeket a dél-zalai városból Erdélybe, a Böjte Csaba ferences szerzetes árváinak induló szakképzőhelyre, de hamarosan újabb szállítmány indul.

Horváth-Balogh Attila

Németh Pál faipari vállalkozása most egy sokféle művelet elvégzésére képes CNC-fa megmunkáló gépet bocsát Böjte Csaba, illetve alapítványa és a képzőhely rendelkezésére. A szállítmány a tervek szerint néhány héten belül útnak indul.

– Egy CNC faipari fúró-maró berendezésről beszélünk, amelyeket reményeim szerint majd újabbak is követnek, ha beindul a képzés – jelezte Németh Pál. – Azt gondolom, mára kialakult egy dél-zalai vállalkozói kör, amely fontosnak tartja Csaba testvér támogatását és ha azt látjuk, hogy a fejlődés úgy igényli, akkor ez a folyamat folytatódni fog. A mostani adományozás szerintem egy szép dolognak a kezdete.

Simon Mihály, Csécsei Gábor és Németh Pál  az üzemben. Simon Mihály azért jött, hogy tanuljon
Fotó: Szakony Attila

Azt már Csécsei Gábortól (ő, ha úgy tetszik, a kapcsolattartó szerepét tölti be évek óta, s gyakran jár személyesen is Csaba testvérnél, kisteherautójával általában Gábor szállítja ki az adományokat) hallottuk: eredetileg az volt a terv, hogy a szakmai képzések iránt érdeklődő árvákat hozzák Nagykanizsára, a vállalkozásokhoz, de ez adminisztratív-bürokratikus okok miatt nem lehetséges, ezért gondolták úgy, hogy hozzájárulnak a kinti képzés megvalósításához. Ehhez már adott a helyszín is, amit a Csíkszentmárton élő Simon Mihály ajánlott fel. Ez egy gazdasági épület, aminek az átalakítása éppen e napokban zajlik ahhoz, hogy a nagy méretű berendezést fogadni tudják. A férfi lesz ily módon a képzőhely vezetője, s a múlt hetet itt töltötte Nagykanizsán, Németh Pál vállalkozásánál, és amennyire lehetséges ilyen rövid idő alatt, igyekezett megtanulni a CNC-berendezés kezelését. Pontosan azért, hogy segíteni tudjon a gyerekeknek, a majdani növendékeknek.

– Nálunk is ugyanaz okoz gondot, mint Magyarországon: valahogy a kétkezi munkának, a szakmaszerzésnek nincsen becsülete – hallottuk tőle. – Ezen változtatni akar a politika és ehhez mi is szeretnénk hozzátenni a magunk részéről, egyúttal azzal a nem titkolt céllal, hogy a Csaba testvér otthonaiban élő árvák ha kikerülnek a házakból, ne kallódjanak el, hanem legyen egy használható szakma a kezükben. Használati tárgyakat gyártunk majd, ezt a dolgot egyfajta kedvcsinálónak szánjuk, 5.-7. osztályosoknak szeretnénk megmutatni szakkör, vagy fakultáció formájában a faipar világát, hogy mire oda jutnak, tudjanak dönteni, mit választanak. Ha 10-ből kettőnek lesz kedve ehhez, azt mondom, akkor már megérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!