Nagykanizsa

2017.02.09. 15:42

A stafírunghoz készült

Nagykanizsa – Miközben az asszonyok ujjai közül finom pihék hullottak az asztalra, a férfiak egy-egy jó kancsó vörös-, illetve fehérbor mellett kártyázással múlatták az időt.

Horváth-Balogh Attila

A régi paraszti hagyományt, a tollfosztást elevenítették fel csütörtökön a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a Mamik Hagyományőrző Dalkör, illetve az Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör tagjai.

Képünkön az Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör vezetője, Bogatin Sándor jóféle bort tölt a tollfosztó asszonyok poharaiba
Fotó: Szakony Attila

– Azért vetődött fel a tollfosztás ötlete, mert szinte kivétel nélkül falun nőttünk fel és szívesen emlékszünk vissza azokra az estékre, amikor akár éjfélig is dolgoztunk mulatozva – bocsátotta előre Gál Ferencné, a 14 tagot számláló Mamik Dalkör vezetője.

– A tollfosztásra általában lakodalmak után került sor, amikor az új asszony stafírungjához készítettük az alapanyagot. A lagziból  maradt ennivaló, pogácsa, bor, amit munka közben elfogyasztottunk, így igazából nem kerültünk a gazdának pluszpénzébe sem.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!