Nagykanizsa

2011.01.17. 17:00

A civilek jövője: a szektor átalakítása szükségszerű

A civil szektor jövőjéről több fontos információ is elhangzott a szombathelyi fórumon, melyről az NCA Nyugat-dunántúli Regionális Kollégium részérőla nagykanizsai Budavölgyi Kálmán számolt be.

Kelemen Valéria

Dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Civil jövőkép című előadásában részletesen bemutatta a civil szektor átalakításának szükségszerűségét, s a tervezett lépések ütemtervét.

– A civil szektorral kapcsolatos jelentősebb problémák adminisztratív és gazdálkodási csoportra oszthatók – mondta Budavölgyi Kálmán, hozzátéve: nehéz a nyilvántartásba vétel, magas a ténylegesen nem működő szervezetek száma, bonyolultak a pályázati mechanizmusok.

– Az átalakítás által átlátható jogszabályi környezetet, nyilvántartási és finanszírozási rendszert akarnak létrehozni. A tervek szerint a megyei kormányablakokban egy fő WSA (Wekerle Sándor Alapkezelő) alkalmazott segíti pályázati információkkal a civileket.

A bürokrácia megfékezéséért bevezetnék a gyorsított, 24 órás bejegyzést. Az, hogy felére csökkent az NCA pénzalapja, nem jelent automatikus forráselvonást. A kis szervezetek helyett a kiemelten közhasznúak számíthatnak hangsúlyosabb támogatásra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!